brzi referendumi

Donji dom ruskog Parlamenta odobrio aneksiju četiriju ukrajinskih regija: Nijedan zastupnik Dume nije glasao protiv

03.10.2022 u 15:55

Bionic
Reading

Donji dom ruskog parlamenta odobrio je u ponedjeljak zakone o pripajanju četiriju okupiranih ukrajinskih regija Rusiji nakon na brzinu organiziranih referenduma koje su Ukrajina i zapadne zemlje osudili, ocijenivši ih nelegitimnima i prisilnima

"Nijedan zastupnik Dume nije glasao protiv odluke kojom se nastoji i formalno uključiti ukrajinske regije Herson, Doneck, Luhansk i Zaporižju u Rusiju. Odluka je donesena jednoglasno. U Ruskoj Federaciji je 89 entiteta", napisao je na Telegramu predsjednik parlamenta Vjačeslav Volodin objavivši i kartu Rusije koja uključuje četiri pripojene regije te Krim, koji je Rusija pripojila 2014., također uz izostanak međunarodnog priznanja.

U govoru održanom nakon glasanja ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov čestitao je predstavnicima četiriju regija i rekao kako je uvjeren da će i gornji dom parlamenta odobriti mjere.

Nije se očekivalo da će rezolucije naići na protivljenje ni u Dumi ni u gornjem domu, Vijeću Federacije, koji uglavnom funkcioniraju kao svojevrsni pečati za kremaljsku politiku.

Rusija je prošli tjedan započela službeni proces pripajanja četiriju ukrajinskih teritorija, no nijedna od njih nije u potpunosti pod kontrolom ruskih vojnih snaga, a Ukrajina istodobno napreduje u protuofenzivama na jugu i istoku zemlje.

  • +15
Takozvani referendum na okupiranim ukrajinskim područjima Izvor: Profimedia / Autor: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia