STANKE U SABORU

Putica: Možda i SDP-u treba jedan izvanredan povjerenik da posloži stranku

08.02.2018 u 10:44

Bionic
Reading

Dan nakon što su urednici pet dnevnih novina reagirali zbog demantija koji im stižu iz SDP-a, stanku je u Saboru na tu temu zatražio HDZ

Zastupnici su sjednicu i u četvtak započeli stankama. Šest klubova zastupnika stanku je tražilo kako bi govorili o teškom položaju starijih osoba i osoba s invaliditetom koji žive u zgradama bez dizala, zakonu o privatnoj imovini, problematici odlaganja otpada, GMO-u i aktualnoj političkoj situaciji.

Zbog jučerašnje reakcije pet dnevnih novina u slučaju SDP-a komentar je jutros stigao od HDZ-a. Nakon stanke HDZ-ova je Sanja Putica SDP prozvala za licemjerje.

'Pritisak SDP-a je bio toliki da su morali reagirati urednici pet medija u Hrvatskoj. Sve je suprotno od onoga što se prikazujete, a vaš predsjednik tim urednicima odgovara putem odvjetničkog ureda. Kad god istraživačko novinarstvo i mediji otkriju nešto o stvarnom stanju u SDP-u, vi to negirate. U SDP-u je toliko problema, i financijskih i frakcijskih, da biste trebali porazmisliti o jednom izvanrednom povjereniku', poručila je Putica.

Stanku zbog dizala i starijih osoba i onih s invaliditetom zatražila je SDP-ova Marija Alfirev. Poručila je kako imaviše od 16.000 stambenih zgrada s više od 4 kata koje nemaju dizala.

'U njima živi više od 700.000 ljudi, a mnogi su starije osobe, osobe s invaliditetom ili obitelji s malom djecom. Tko se o njima brine? Za većinu njih ne postoje prepreke za ugradnju dizala osim onih financijskih. Postoji rješenje u okviru fondova EU. Neshatljivo je da se jedna ovako dobra prilika ne koristi i da se čeka s raspisivanjem natječaja. Pozivam ministricu Žalac da se pokrene i ubaci barem u drugu brzinu', kazala je Alfirev.

  • +22
Sabor sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu zakona o arhivskom gradivu i arhivima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Mostov Miro Bulj upozorio je pak na problem gomilanja crne opasne šljake u mjesto Donje Biljane.

'U tom mjestu žive stariji pripadnici srpske nacionalne manjine koji nemaju pitku vodu i nikoga nije briga za njih', kazao je Bulj i dodao kako je crno brdo postalo svojevrsna turistička atrakcija. Šefu Sabora Gordanu Jandrokoviću poklonio je komad kancorogene šljake.

Jandroković je poklon dobio i od Željka Glasnovića, koji je šefu Sabora poklonio primjerak 'Hrvatskog tjednika'.