DANILO KOD ŠIBENIKA

Pušten u rad najveći hrvatski vjetropark

05.06.2014 u 20:39

Bionic
Reading

Na brdima Velika glava, Bubrig i Crni vrh u Danilu pored Šibenika danas je u rad pušten vjetropark Danilo Holdinga RP Globala, najveći takvog tipa u Hrvatskoj, a riječ o projektu vrijednom 70 milijuna eura

Vjetropark se sastoji od 19 vjetroturbinskih generatora s ukupnom instaliranom snagom od 43,7 megavata (MW), koji bi, prema navodima investitora, trebali proizvoditi oko 100 gigavatsati (GWh) električne energije godišnje.

Vjetrolektrana Danilo od danas će početi opskrbljivati hrvatsku elektroenergetsku mrežu, a prema izračunu investitora njezini bi pogoni trebali povećati proizvodnju energije dobivene iz vjetra u Hrvatskoj za 20 posto.

Projekt je izveden na način da zadovoljava sve najstrože kriterije zaštite okoliša, a na njemu je korištena vrhunska tehnologija, kazao je direktor tvrtke RP Global Hrvatska Bojan Reščec.

U financiranju tog projekta sudjelovali su Međunarodna financijska korporacija (IFC, članica Svjetske banke), Unicredit iz Beča i Zagrebačka banka.

Kako je rečeno, novi pogon za proizvodnju električne energije iz vjetra trebao bi zaposliti desetak radnika.

RP Global, investitor u Vjetropark Danilo, nezavisni je proizvođač energije, aktivan je Francuskoj, Poljskoj, Portugalu, Čileu, Peruu i Gruziji, a središte kompanije je u Beču.