30. SVIBNJA

U bogatom programu Ljeta u MSU očekuje vas koncert Pussy Riot

13.05.2022 u 14:21

Bionic
Reading

Pussy Riot svira 30.5. na platou kod tobogana na Ljetu u MSU

Pussy Riot, ruski feministički, anarhistički, punk rock sastav sa sjedištem u Moskvi poznat po izvođenju politički motiviranih prosvjednih performansa. Osnovana u ožujku 2011., grupa je na neuobičajenim javnim mjestima izvodila nedozvoljene i provokativne nastupe, iz kojih su nastali glazbeni spotovi objavljeni na internetu.

Teme koje je sastav opjevao uključivale su feminizam, LGBT prava i protivljenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kojeg grupa smatra diktatorom. Svjetsku slavu su stekli 2012. nakon performansa 'Punk molitva: Majko božja, uzmi Putina' u moskovskoj Katedrali Krista Spasitelja. Tri članice Pussy Riot kolektiva: Nadežda-Nadja Tolokonjikova, Marija-Maša Aljohina i Ekaterina Samutsevič osuđene su za huliganizam i poticanje na vjersku mržnju, a svaka je osuđena na po dvije godine zatvora.

'Riot Days' show je gostovao po cijelom svijetu, imao je više od 200 nastupa u Europi, SAD-u, Brazilu, Australiji i Novom Zelandu. Projekt je dobio prestižne međunarodne nagrade, uključujući Herald Angel Award i Total Theatre Award of Edinburgh Festivals. Sadržaj predstave često se mijenja, dodaju se nove epizode i nove pjesme koje govore o progonu političkih zatvorenika i ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Da bi sudjelovala na ovogodišnjoj turneji, Maša Aljohina pobjegla je iz kućnog pritvora u Moskvi i ilegalno napustila Rusiju.

Dodatne informacije:

  • Pussy Riot u Zagreb stiže u postavi:
  • Marija-Maša Aljohina, autorica Riot Daysa, performerica,
  • Diana Burkot-Kot – pjevačica, performerica, elektronika, bubnjevi * Olga Borisova – performerica, pjevačica, urednica knjige 'Riot Days'
  • Anton Ponomarev – saksofon

Pussy Riot Crew:

  • Vasilij Bogatov – video
  • Jurij Muravitski – redatelj
  • Aleksander Čeparukin – producent

9. Ljeto u MSU 2022. traje od 30. 5. do 2. 7. 2022. Ulaznice su u prodaji preko sustava Eventim.hr i na blagajni muzeja.