POPRAVLJIVA ŠTETA

Pusić: Zakon o ništetnosti hitno treba ukinuti

21.10.2011 u 16:18

Bionic
Reading

'Ukoliko se Zakon o ništetnosti usvoji u Saboru, mogla bi se zakomplicirati daljnja suradnja sa Srbijom', rečenica je koja stoji u nedavno objavljenom izvještaju Europske komisije o napretku Hrvatske. No to upozorenje, čini se, nije uznemirilo vladajuće koji su danas izglasali taj zakon

Unatoč kritikama iz Bruxellesa, ali i kritikama oporbe i dijela vladajuće koalicije, HDZ je s dijelom partnera ipak usvojio Zakon o ništetnosti te pripadajuću Deklaraciju o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije.

Dok je za deklaraciju glasalo 75 zastupnika uz jedan suzdržan i jedan glas protiv, Zakon o ništetnosti dobio je nešto manju podršku od 72 glasa za i pet suzdržanih. Vlada je za zakon predložila i amandman koji je također usvojen, a koji kaže da 'pravosudna tijela RH neće postupati po zamolnicama pravosudnih tijela Srbije za pravnu pomoć u kaznenim postupcima ako je postupanje po takvim zamolnicama u suprotnosti s pravnim poretkom Hrvatske i šteti njezinoj suverenosti i sigurnosti'.

No, iako je za zakon bilo samo pet suzdržanih, gotovo sigurno bi bilo i glasova protida se u sabornici nalazila oporba i zastupnici SDSS-a.

'Nisam očekivao da će se stvari dogoditi na ovaj način, sad se pokazuje da ima i gorih stvari od Zakona o ništetnosti koji je štetan zakon, a to će najbolje osjetiti oni kojih se to tiče i najbolje će osjetiti oni koji će postati taoci toga zakona. Ali nadam se da će se to brzo promijeniti i nadam se da nitko od hrvatskih branitelja ni drugih građana RH neće trpiti posljedice ovakvoga zakona nakon što se to promijeni', kratko je nakon izglasavanja prokomentirao SDSS-ov Milorad Pupovac

Naime, SDSS je već ranije dao jasno do znanja da za taj zakon neće glasati, a danas za to nisu dobili i priliku jer se zbog nemogućnosti dogovora s HDZ-om oko zakona o kojima će se raspravljati i za koje će se glasati, uopće nisu pojavili u sabornici.

Glasove protiv sigurno bi, da nije bilo bojkota Sabora, uložili i SDP-ovci. Upitan za komentar činjenice da je taj zakon izglasan, predsjednik SDP-a Zoran Milanović je rekao: 'O tome smo rekli sve i mi i rekli su i branitelji iz Vukovara kojih se to osobno i egzistencijalno tiče. Ne znam tko bi još o tome mogao reći – pametnome dosta.' Milanović je prije desetak dana kazao kako smatra da je taj zakon besmislen i da neće nikoga zaštititi.

Slično je razmišljalo i 24 branitelja koji su se našli na spornoj optužnici u kojoj se spominje i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. 'Nama ne znači ništa ako smo sigurni u Hrvatskoj, a izvan nje se ne smijemo maknuti. Preostaje nam jedino ovaj problem pokušati riješiti pravnim putem', kazao je prije nekoliko dana jedan od branitelja, Tomislav Josić

Kritike su stigle i iz Bruxellesa, no eventualnih posljedica predsjednik Sabora Luka Bebić se ne boji.

'Ja se ničega ne plašim, pogotovo kad ostanem na načelima', kazao je Bebić.

Vesna Pusić (HNS) smatra da 'donošenje Zakona o ništetnosti pravnih akata sve građane Republike Hrvatske za koje postoji i najmanja mogućnost da je dignuta optužnica trajno se zarobljava u granice Republike Hrvatske'.

'Problem se ne rješava, a zakon vrijedi samo na području Hrvatske. Kako bi se izbjegla ozbiljna nacionalna kriza, zakon treba hitno poništiti', zaključila je Pusić.