PRVA RATIFIKACIJA ZA EU

Pusić zahvalila Slovačkoj: Krenulo je!

01.02.2012 u 14:12

Bionic
Reading

Slovački parlament u srijedu je ratificirao hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji, kao prvi od parlamenata zemalja članica Unije koji je to učinio. Pristupni ugovor poduprlo je 145 zastupnika, a potrebno za prolaz bilo ih je 76

Tim povodom ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sazvala je konferenciju za novinare, na kojoj se zahvalila slovačkom parlamentu, vladi i ministarstvu vanjskih poslova, te veleposlaniku Slovačke u RH Romanu Supeku.

'Krenulo je. Jednoglasno je potvrđeno. Dobili smo informaciju da je jedan zastupnik na glasanju bio protiv, ali je kasnije poslao pismeno obrazloženje da je stisnuo krivu tipku te da je i on zapravo 'za'', rekla je Vesna Pusić, dodajući da je ovo značajan događaj i pozitivna poruka prijateljstva.

Šefica diplomacije također je naglasila da se ne očekuju problemi oko ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u drugim državama članicama EU-a, prevenstveno misleći na slučaj Nizozemske.

'Uspostavili smo dobru komunikaciju s nizozemskim parlamentom, očekujemo da će i dio oporbe biti za ratifikaciju. Idući mjesec očekujemo i posjet nizozemskog ministra vanjskih poslova Urija Rosenthala', najavila je Pusić.

Postupak ratifikacije ugovora, potpisanog 9. prosinca u Bruxellesu, bit će završen kada ga potpiše predsjednik Ivan Gašparovič

Podsjetimo, da bi Ugovor o pristupanju stupio na snagu, treba ga ratificirati svih 27 država članica Europske unije.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy izrazio je u ponedjeljak na sastanku s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem nadu da će proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora glatko proći u zemljama članicama kako bi Hrvatska 1. srpnja 2013. postala članicom Unije.

Istoga dana, predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Wilfried Martens i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor uputili su zajedničko pismo čelnicima stranaka okupljenih unutar EPP-a i zauzeli se za brzu ratifikaciju ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u u parlamentima država članica.