KAMPANJA 'NAPRIJED U PROŠLOST'

Pusić: U psihozi zbog straha od gubitka izbora HDZ je promašio strategiju

09.10.2011 u 13:20

Bionic
Reading

HDZ je u nekoj vrsti psihoze zbog mogućega gubitka vlasti, koriste se izjavama kao u ratno vrijeme, na Europsku uniju su zaboravili, a idu naprijed u prošlost, kazala je HNS-ova saborska zastupnica i jedna od oporbenih čelnica Vesna Pusić za novosadski Dnevnik

'Danas više nema nikakve sumnje da se HDZ odlučio za kampanju 'naprijed u prošlost'. Prijetnja gubitka vlasti, koja svakim danom postaje sve realnija, proizvela je kod njih neku vrstu psihoze. HDZ-ova instinktivna reakcija je vraćanje na nacionalističke parole, agresivnu javnu retoriku prema svemu i svakome, proizvodnja osjećanja ugroženosti i straha. U zadnja dva tjedna spomenuli su Franju Tuđmana više puta nego ukupno u zadnjih 10 godina', izjavila je za novosadski Dnevnik Vesna Pusić, dodajući da Europska unija, kojom se HDZ još donedavno hvalio, potpuno nestaje iz javnih nastupa čelnika ove stranke.

'Takvo ponašanje je razumljivije sa stajališta socijalne psihologije nego politike: vraćaju se na ono čime su u ratno i postratno vrijeme dobivali izbore. Ali situacija se u Hrvatskoj bitno promijenila. U ispitivanjima javnog mnijenja HDZ dobiva 19 posto glasova, a u nekima i manje od toga. To su najniži brojevi koje su oni ikad imali u anketama. Naravno, ne treba ih podcijeniti, ali mislim da su bitno promašili strategiju, koja je očito više rezultat njihovog instinkta nego racionalne analize. Takvim načinom gube umjerenije birače desnog centra, a ne dobivaju ekstremnu desnicu, jer je ona protiv EU koju HDZ svojata', pojasnila je Pusić.

'Ovakvim načinom i razinom otvorili su prostor Kukuriku koaliciji da se predstavi kao jedina razumna i kompetentna politička opcija u ovoj zemlji', zaključila je Pusić, ali nije željela reći što misli o izjavi premijerke Jadranke Kosor da Hrvatska neće povući tužbu protiv Srbije za genocid jer 'ovo predizborno vrijeme, posebice s HDZ-om u ovakvom stanju i ovakvoj kampanji, nije najbolje za otvaranje ovakvih tema, a ona (Pusić, op. a.) uvijek je za razum i razuman dogovor, ako je on moguć, no, bez obzira koji će se način pokazati najboljim, važno je i vrijeme je da se to poglavlje već jednom zatvori'.