'SVE MOGUĆNOSTI SU ISKORIŠTENE'

Pusić: Pismo Grabar Kitarović UN-u ne znači ništa

19.01.2015 u 13:23

Bionic
Reading

Sve mogućnosti su iskorištene, komentirala je hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić pismo novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović prvom čovjeku UN-a zbog Vojislava Šešelja

Nakon što je izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poslala pismo glavnom tajniku UN-a u kojem od njega traži da poduzme korake kako bi se Vojislav Šešelj vratio u haški pritvor na ovu inicijativu se kratko osvrnula ministrica vanjskih poslova. Smatra da se više ne može učiniti puno s hrvatske strane.

'To ništa ne znači. Sve što se moglo iskoristiti je iskorišteno', rekla je Pusić.

Podsjetimo, novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u pismu glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu zatražila je od njega da poduzme sve korake kako bi osigurao da se haški optuženik Vojislav Šešelj vrati u pritvor Međunarodnog suda u Den Haagu te da se što prije donese presuda u njegovom slučaju.

Međutim njezino pismo izazvalo je reakcije u Srbiji. Tamošnji potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić ocijenio je da se izabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović 'brutalno' miješa u rad ICTY-a zahtjevom glavnom tajniku UN-a da poduzme korake kako bi se haški optuženik Vojislav Šešelj vratio u pritvor te da komplicira odnose Srbije i Hrvatske.

'Ovo što se sada radi nije korak u dobrom pravcu. Želimo normalizaciju naših odnosa i nismo učinili nijedan korak da se oni pogoršaju', prenijeli su beogradski elektronički mediji izjavu srbijanskog vicepremijera Ljajića.