ČEKA SE REFERENDUM

Pusić odgađa slanje promatrača u Europski parlament

09.12.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Iako Hrvatska ima pravo odmah nakon potpisivanja pristupnog ugovora s Europskom unijom u Europski parlament poslati 12 promatrača, buduća ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić smatra da je bolje pričekati rezultate referenduma

'Iako bi za nas bilo u interesu odmah poslati naše promatrače u Europski parlament, smatram da je ipak bolje da se sve potvrdi na referendumu', izjavila je Vesna Pusić (HNS).

U srijedu je Neven Mimica (SDP) koji bi u novoj Vladi trebao obavljati dužnost potpredsjednika Vlade čiji će zadatak biti koordiniranje unutarnje i vanjske politike izjavio da se referendum o članstvu u EU odgađa do sredine veljače, što znači da naši parlamentarci sigurno prije ožujka neće sjesti u klupe Euro parlamenta.

Prethodno je potrebno i podijeliti mjesta, a budući da ni ona u Vladi nisu do kraja podijeljena, ova europska bi mogla biti utješna nagrada.

Pusić kaže da nije točno računala, ali da bi se 12 mjesta u Europskom parlamentu trebalo podijeliti razmjerno po broju osvojenih mandata na izborima za Sabor. Na prave izbore za Euro parlament će se ići tek nakon što Hrvatska postane članicom 1. srpnja 2013. godine. 'To bi značilo da će SDP imati šest, HDZ pet, a HNS jednog euro zastupnika', objasnila nam je Pusić. Frano Matušić iz HDZ-a se slaže da bi mjesta u Euro parlamentu trebalo podijeliti prema rezultatima ostvarenim na tek nedavno održanim izborima, ali ne želi špekulirati s imenima.

'Sigurno da bi to trebali biti ljudi koji su se i dosad bavili europskim integracijama', rekao je Matušić. Na pitanje vidi li sebe u klupama u Bruxellesu i Strasbourgu samo je kratko odgovorio kako će o svemu odlučiti klub zastupnika HDZ-a.

Kandidata u svim strankama zasigurno neće manjkati. Tonino Picula nam je priznao da bi se rado prihvatio posla u Bruxellesu i Strasbourgu ako ga predsjednik stranke izabere jer svoje ambicije u politici ne vidi dalje od vanjske politike. Iz SDP-a interes za europskim pitanjima dosad su iskazivali Danijel Mondekar, Ingrid Antičević-Marinović, Gvozden Flego i drugi. Iz HDZ-a svakako, osim na Matušića, treba računati na Mariju Burić Pejčinović koju je Gordan Jandroković imao namjeru poslati kao veleposlanicu u Pariz, ali je to, kao i druga imenovanja, stopirao predsjednik Ivo Josipović u poznatoj svađi oko imenovanja veleposlanika Andreja Plenkovića i druge.

Hrvatski promatrači u Europskom parlamentu neće imati pravo glasa, ali će moći sudjelovati u raspravama. Koristit će sve beneficije kao punopravni članovi poput plaće od najmanje 6000 eura, putnih troškova, dnevnica...