INTERVJU FAZ-U

Pusić 'malo uznemirena' zbog arbitraže sa Slovenijom

04.01.2012 u 15:27

Bionic
Reading

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u intervjuu za njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine kako je u procesu pristupa Hrvatske EU profitirala politička kultura, jer smatra da je tijekom pregovora s EU nastala spremnost za kompromis

'U tome dugom procesu razrađeno je nešto što je u našoj političkoj kulturi ranije potpuno nedostajalo, a to je spremnost na kompromis', izjavila je Pusić u razgovoru objavljenome u srijedu.

'Politička je kultura u Hrvatskoj profitirala od pristupnog procesa barem onoliko koliko su profitirali pravni sustav i institucionalna infrastruktura', dodala je Pusić.

Na pitanje je li vrijeme za raspravu o pristupu EU prekratko budući da je ona na dužnosti tjedan dana, a referendum o pristupu zakazan je za 22. siječnja, Pusić je ustvrdila da rasprava ne počinje tek sada, nego da traje već deset godina.

Intenzivno se raspravljalo o pojedinim područjima poput brodogradnje, ribolova, poljoprivrede, zaštite potrošača, u prošlome sazivu Sabora doneseno je 300 zakona i saborske je rasprave prenosila televizija, objasnila je.

Sada treba obraditi informacije i učiniti ih dostupnima javnosti, rekla je Pusić novinaru FAZ-a, te najavila emitiranje spotova na televiziji u kojima će nastupiti državni čelnici.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova zadovoljna je potporom pristupu Hrvatske EU u anketama, kao i očekivanim visokim brojem birača koji bi trebali izići na referendum.

Prema njezinim riječima, nakon izbora u prosincu u Hrvatskoj vlada pozitivno raspoloženje.

'Svi očekuju da se napokon nešto dogodi. Tko se sada bude opirao promjenama, primjerice u javnim službama, taj će imati javno mnijenje protiv sebe', rekla je Pusić.

Ona smatra da Hrvati ne očekuju čuda, ali da očekuju da će 'u iduće dvije, tri godine biti nešto bolje', naglašavajući kako Hrvatska mora jačati povjerenje međunarodnih financijskih institucija.

Prema njezinim riječima, na referendumu se pred Hrvate postavlja pitanje: 'Vjerujete li da ova zemlja politički pripada Europi ili ne' te dodaje kako dosad nije bilo problema s HDZ-om u vezi priprema zemlje za EU, podsjećajući kako je i HDZ podupro zakon o referendumu.

Upitana o arbitražnom procesu o granici sa Slovenijom, odnosno o tome zašto dosad nije imenovano arbitražno povjerenstvo, Pusić je izjavila kako je 'malo uznemirena' zbog toga što Europska komisija, koja je inzistirala na tome da se granično pitanje sa Slovenijom riješi što je moguće prije, još nije predočila popis kandidata za članove povjerenstva.