NITKO PROTIV RH U EU

Pusić i Šprem zahvalili Mađarima na ratifikaciji ugovora

14.02.2012 u 13:59

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem izrazio je u utorak zadovoljstvo ratifikacijom Ugovora o pristupanju RH Europskoj uniji u mađarskom parlamentu i rekao je da to pokazuje da su odnosi između Hrvatske i Mađarske vrlo dobri

'Vrlo sam zadovoljan s odlukom mađarskog parlamenta o ratifikaciji pristupnog ugovora RH za članstvo u EU i to zbog toga što nitko od više od 300 njihovih zastupnika nije bio protiv, bilo ih je nekoliko suzdržanih. Dakle, s ogromnom većinom glasova je ratificiran ugovor', rekao je Šprem u izjavi za Hinu nakon sastanka s mađarskim veleposlanikom u RH Gaborom Ivanom koji ga je izvijestio o ratifikaciji.

'Ja sam rekao gospodinu veleposlaniku da je istina da smo mi očekivali ovako dobar rezultat glasovanja u parlamentu, ali opet me razveselila vijest da je s tako premoćnim brojem glasova donesena ta odluka da se ratificira ugovor i da je to naravno i daljnje jamstvo naših vrlo dobrih odnosa, odnosa Mađarske i RH', kazao je Šprem.

Što se tiče daljnjih ratifikacija, Italija će navodno ratificirati hrvatski pristupni ugovor ovih dana, rekao je Šprem dodajući da detalje ne zna.

'Znam da će to učiniti Bugarska u petak gdje sam i pozvan kao predsjednik Hrvatskog sabora sudjelujem u tom postupku, donošenju te odluke, i da se obratim njihovim zastupnicima', kazao je.

Mađarski veleposlanik je rekao u izjavi za Hinu da je hrvatski pristupni ugovor ratificiran prvog dana prve ovogodišnje sjednice mađarskog parlamenta te da su ga tijekom rasprave podržale sve političke stranke, ministar vanjskih poslova i svi nadležni odbori. Usvojen je s 334 glasa za, nijednim protiv i pet suzdržanih.

'Rezultat glasovanja je također dobar simbol naših bilateralnih odnosa. Siguran sam da Hrvatska može računati na Mađarsku, a Mađarska može računati na Hrvatsku kako za vrijeme hladne zime kad jedni od drugih trebamo plin i ledolomce tako i u važnim političkim odlukama kao što su zatvaranje pristupnih pregovora ili brza ratifikacija pristupnog ugovora', istaknuo je veleposlanik.

Pusić zahvalila Martonyiju

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić zahvalila je ministru vanjskih poslova Mađarske Janosu Martonyiju na ratifikaciji Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u mađarskom parlamentu, priopćeno je u utorak iz MVEP-a.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru, koji je uslijedio odmah nakon ratifikacije pristupnog ugovora u mađarskom parlamentu, ministrica Pusić izrazila je zadovoljstvo povodom te, druge po redu, ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora. Posebice je istaknula značaj ratifikacije u kontekstu njezina predstojećeg službenog posjeta Mađarskoj 24. veljače, što je njezin prvi službeni posjet na ministarskoj bilateralnoj razini, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da je Martonyi čestitao ministrici Pusić i Hrvatskoj na postignućima u pristupnom procesu za punopravno članstvo u Europskoj uniji, te izrazio zadovoljstvo gotovo jednoglasnom potporom mađarskog parlamenta hrvatskom pristupnom ugovoru.

Mađarski je parlament u ponedjeljak navečer ratificirao hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji velikom većinom. Ugovor je potvrđen s 334 glasa 'za', nijednim protiv i pet suzdržanih.

Mađarska je druga od 27 zemalja Europske unije koja je ratificirala taj ugovor. Prvo je to učinila Slovačka 1. veljače.

Pristupni je ugovor Hrvatska potpisala 9. prosinca u Bruxellesu, a procesi ratifikacije u svim članicama EU-a trebali bi završiti do 30. lipnja 2013., a dan poslije, 1. srpnja Hrvatska će postati punopravna članica.