HVALE SE NA TWITTERU

Pusić i Matić se slikali s Angelinom Jolie

28.03.2014 u 12:13

Bionic
Reading

Hrvatski ministri Vesna Pusić i Predrag Matić uživali su u Sarajevu društvu hollywooodske zvijezde Angeline Jolie, koja zajedno s brtinaskim ministrom Williamom Hagueom predvodi borbu za prava žena silovanih u ratu

U Sarajevu se održava međunarodna konferencija o prevenciji seksualnog nasilja u sukobima, na kojoj sudjeluju i hrvatski ministri.

Inicijativa o donošenju Deklaracije o obvezi sprečavanja seksualnog nasilja u sukobima predstavljena je na zasjedanju Opće skupštine UN-a u rujnu 2013. Predstavio ju je britanski ministar vanjskih poslova William Hague, čije je sudjelovanje također planirano na konferenciji u Sarajevu, a ministrica Pusić jedna je od predvodnica inicijative koju je podržalo 115 država članica UN-a.

Na konferenciji sudjeluje i ministar branitelja Predrag Matić, koji je nedavno predstavio prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, kojim se seksualno nasilje u ratu karakterizira kao ratni zločin bez zastare.

Pusić će se tijekom boravka u Sarajevu sastati s članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem, premijerom Vjekoslavom Bevandom i svojim ministarskim kolegom Zlatkom Lagumdžijom. Razgovarat će i s Peterom Soerensenom, šefom Delegacije i posebnim predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini.