PUNE PEPELJARE ZA 10-AK DANA

Pušenje u kafićima bit će zabranjeno od 2012.

28.09.2009 u 10:23

Bionic
Reading

Nakon izgnanstva koje je trajalo tek nešto dulje od pet mjeseci, duhanskom dimu vraćena je dozvola za ulazak u kafiće. Predložene izmjene i dopune Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda prihvaćene su u Saboru i stupit će na snagu čim ih potpiše predsjednik Stjepan Mesić i objave ga Narodne novine

ZAGREB - Dakle, vlasnici ugostiteljskih objekata koji svoje kafiće namjeravaju proglasiti pušačkom zonom moraju se strpjeti još 10-15 dana. Stoga svi koji su na stolove u kafiće već stavili pepeljare, još uvijek krše zakon i, ako naiđe inspekcija, mogli bi to skupo platiti, piše Večernji list.

A razloga za žurbu s pepeljarama nema jer s prvim hladnijim danima pušači neće uz piće morati 'uživati' na terasama, već u svom omiljenom kafiću, ma gdje on bio, naravno, pod uvjetom da tako odluči gazda kafića.

Pušenje u ugostiteljskim objektima bit će na snazi točno šest mjeseci jer upravo toliko traje prijelazno razdoblje dopuštenog pušenja. Za to vrijeme vlasnici kafića moraju prilagodili svoj objekt novim zakonskim uvjetima o ventilaciji prostora ako žele ugostiti i klijente s cigaretom.

Ministar zdravstva Darko Milinović ipak apelira na vlasnike kafića i poziva ih da svojom odlukom čuvaju zdravlje ljudi i da svoje kafiće i dalje drže 'nepušačkima'. 'Uvjeren sam da će mnogi i u ovih šest mjeseci proglasiti svoje kafiće 'nepušačkima', a da će za goste pušače na terase postaviti plinske grijalice.

Uvjeren sam i u to da će se tek manjina upustiti u investiciju od pet ili deset tisuća eura, koliko im treba da bi zadovoljili zakonske uvjete o tehničkim karakteristikama ventilacije u pušačkim prostorima', tvrdi Milinović.

Kao argument kojim potkrepljuje svoje mišljenje poslužila mu je Europska konvencija o kontroli duhana prema kojoj 2012. godine sve zemlje potpisnice, pa tako i Hrvatska, moraju zatvoriti sve tzv. prostore za pušače.

Kako god bilo, bit će zanimljivo vidjeti koliko će kafića zabraniti ulaz pušačima. Vjerojatnije je da će svi gosti biti dobrodošli jer su kafići ipak dobili vrijeme da zajedno sa svojim gostima pušačima prebrode jesen i zimu i dočekaju ponovno otvaranje terasa.

Novi Zakon o ograničenoj uporabi duhana dopušta da se u većim kafićima otvori prostor za pušenje. Uz ventilacijski sustav, taj prostor mora biti opremljen i sustavom za filtriranje. U prostoru za pušenje konobar ne poslužuje, ali gost sebi smije unijeti piće.

Skučeni kafići u cijelosti mogu biti pušačka zona. Ali, uz ventilacijski sustav, odvod duhanskog dima mora se osigurati sustavom za filtriranje. U svim ostalim javnim ustanovama i zatvorenim prostorima zabrana pušenja ostaje, uključujući i restorane.