ZA VRIJEME RUČKA

Pupovca i Uzelca u Glini dočekala dojava o bombi

13.05.2011 u 18:23

Bionic
Reading

Dok su potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac mirno ručali, zajedno sa još oko 150 drugih uzvanika u hotelu Cassina u središtu Gline, policiji je u 14.09 sati stigla dojava o postavljenoj bombi.

Policijski su službenici diskretno izvršili protueksplozijski pregled u potrazi za mogućom bombom, a pokazalo se da je dojava bila lažna. Većina uzvanika nije bila svjesna policijskog djelovanja. Uzelac i Pupovac, zajedno s drugim istaknutim predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj, te episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, bili su danas u Glini na obilježavanju 70. obljetnice masakra četiristotinjak građana Gline, koji su u noći sa 12. na 13. svibnja 1941. počinili ustaše.

Svečanost je, uz promociju knjige 'Glina 1941.' uključivala parastos i liturgiju u glinskoj pravoslavnoj crkvi te na spomen-kosturnici na pravoslavnom groblju, a prema protokolu za sve je uzvanike u 14 sati bio spreman ručak u hotelu Cassina.

Zbog ove obljetnice napetosti su u Glini počele još protekli tjedan kada je priopćenjem reagirao glinski HSS. Sporno je HSS-u to što se spominje moguće preimenovanje sadašnjeg Hrvatskog doma u Glini u prijeratni naziv Spomen-dom.

Naime, taj je dom nakon 2. svjetskog rata sagrađen na temeljima porušene glinske pravoslavne crkve u kojoj je u srpnju i kolovozu 1941. godine počinjen još veći masakr nad srpskim stanovništvom s područja Banovine i Korduna. Nakon Oluje taj je dom preimenovan u Hrvatski dom, a Srpsko narodno vijeće i lokalni predstavnici Srba danas žele povrat starog naziva.