STANKE U SABORU

Pupovac: SDSS neće više braniti HTV

26.09.2018 u 10:07

Bionic
Reading

Radni tjedan saborski zastupnici započeli su standardno stankama, odnosno zahtjevima za slobodni govor. Među njima je bila i stanka o otkazu uredniku HTV-a Hrvoju Zovku, ali i kurikularnoj reformi

Govoreći o otkazu Zovku SDSS-ov Milorad Pupovac, podsjetio je da je prije koji jtedan HRT imao i skandal s teletekstom na kojem su ustaški dječji logori navedeni kao domovi za djecu.

'HRT je javni servis građana o kojem posebnu brigu vodi Sabor i vrlo često je to bilo temom za ovom govornicom - SDSS je često branio i štitio samostalnost uređivačke politike i posješivanje uvjeta za njegov rad, no ono što se u posljdnje vrijeme događa na HRT-u, veoma nas zabrinjava. Prije svega da je na HRT-u objavljen navodni demanti da 1945. nije postojao dječji logor što je nešto što je samo po sebi nedopustivo i u neskladu s Kaznenim zakonom kada je u pitanju negiranje holokausta, a istovremeno na HRT-u se donosi odluka o izvanrednom otkazu uredniku i novinaru, po kratkom postupku jer je ušao u verbalni duel s urednicom', kaže Pupovac te je zapitao kakvi su to kriteriji po kojima HRT djeluje.

'Nešto što je trebalo biti riješeno unutar kuće profesionalnim, kolegijalnim razgovorom i sankcijama koje su primjerene toj vrsti ponašanja koje je uslijedilo između urednice i novinara, završava izvanrednim otkazom, a nešto što je vrijedno pažnje državnog odvjetništva i nešto što je rezultat kršenja zakona, Ustava i međunarodnih konvencija, to prolazi kao da se nije dogodilo. Verbalni ispad prema urednici, izvanredni otkaz, a negiranje zločina prema djeci, ništa, pojeo vuk magare', kazao je Pupovac.

'SDSS više neće braniti HRT', poručio je Pupovac.

Mostov Nikola Grmoja osvrnuo se opet na navodne malverzacije u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, podsjetivši kako se prošli tjedan oglasio sam MVEP i poručio da su dobili obaviejst Uskoka da su kaznene prijave zaposlenika ministarstva Damira Sabljaka odbačene. 'Ako USKOK doista još uvijek nije dostavio rješenje podnositelju kaznene prijave sukladno zakonu, nameće se pitanje, od kud Ministarstvu vanjskih i europskih poslova rješenje USKOK-a? Štoviše, podnositelj prijave tvrdi da je još u siječnju ove godine od tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika zatražio poziv za svjedočenje DORH-u, no DORH ga nije pozvao', kazao je Grmoja.

Sabljak je, dodao je Grmoja, sve ranije prijavio i glavnom inspektoru u MVEP-u, no do istrage o navodnim malverzacijama nije došlo. 'Jučer zaprimljeni dokumenti potvrđuju da je ministrica Pejčinović-Burić baš tom osumnjičenom glavnom inspektoru povjerila da istraži prijavu, odnosno povjerila mu je da istraži samu sebe. Nakon tako provedene istrage, Ministarstvo je priopćila da, citiram: ne postoje elementi za pokretanje postupka zbog povrede službene dužnosti protiv državnih službenika u Ministarstvu, zaključen citat.', kazao je Grmoja.

Stanku je zatražila i GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš. 'Ako se kreće u neki projekt treba mu dati priliku, ali nakon godinu dana projekta 'Škola za život' vidimo kako izgleda kad se nešto pošto poto želi napraviti', kazala je Mrak-Taritaš.

Dodala je da su nakladnici morali raditi udžbenike po nedovršenim kurikulima, da edukacija nastavnika nije bila dovoljna...

Kroz projekt 'Život za školu', dodala je Mrak-Taritaš, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak uništila je cjelovitu kurikularnu reformu. 'Pošto poto je htjela nešto napraviti, napravila je dobar PR, ali iza dobrog PR-a ne stoji sadržaj. I gdje i na kom se to prelama? Na djecu. Škola za život kojom kormilari gospođa ministrica Blaženka Divjak je poput tajfuna poharala cjelovitu kurikularnu reformu za koju su građani ove zemlje pristojno, mirno, jasno, nedvojbeno sa svojim stavovima izašli i rekli i priželjkivali za svoju djecu', poručila je.

  • +23
Sabor o Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Povodom Dana policije na stanje u policiji osvrnuo se HDZ-ov Anđelko Stričak, koji je poručio da je za 'plavce' najveći izazazov nakon domovinskog rata bila migrantska kriza. 'Među migrantima sigurno ima slučajeva za koje, kada ih čuješ, doslovno srce boli. Da treba pomoći ako je ikako moguće tim ljudima treba, ali prvenstveno treba voditi brigu o sigurnosti naših građana. Tu je naša policija, što tko god rekao, odradila sjajan posao i zbog toga im upućujem jedno veliko hvala', kazao je.

No, za način kojim se upravlja policijom lijepe riječni nije imao SDP-ov Ranko Ostojić. 'Ministar Božinović je 24.8. predstavio Vladi RH izvješće o radu, obavljanju policijskih poslova. Tog istog dana je bilo ubojstvo na TTTS-u u Splitu. Tog istog dana se dogodila nesreća ispred ravnateljstva u Ilici. Tog istog dana su izašli transkripti gospođe Dalić. Tog istog dana je drugi dan gorio požar u Grebaštici. Tog istog dana su eskadroni u kojima se nažalost nalazi i policijski službenik mlatili čovjeka koji još uvijek nije izašao iz kome u Slavoniji. I to je nešto šta su činjenice. To je nešto šta statistika ne može pobiti ničim i ne može se pričati o sigurnoj zemlji u kojoj oružani obračuni su postali svakodnevnica. U kojoj ispred zgrade u kojoj ministar se sastaje redovito sa ljudima koji pripadaju krimiljeu pri tome ne zna ni tko su članovi, odnosno tko su predstavnici reprezentativnih sindikata', kazao je Ostojić.

'Kada policijski helikopteri moraju letjeti iznad škole u Vukomercu i kada nam se događa situacija da samo 5 dana traju mjere tajnog prikupljanja podataka, kada bivši policijski službenici iskoriste svoje znanje i kada vi u ovoj zemlji niste sigurni hoće li iscuriti takav podatak mislim da to govori o tome da mi nismo sigurna zemlja', dodao je.

Požalio se kako je danas na sjednici Odbora za unutarnju politiku rasprava o izvješću MUP-a za 2017. godinu i da bi se moglo govoriti o svim problemima, ali da se ministar Davor Božinović neće pojaviti.