POZIVA NA POMIRENJE

Pupovac poručuje Milanoviću da smiri retoriku

24.09.2015 u 14:30

Bionic
Reading

Nakon obraćanja javnosti hrvatskog i srbijanskog premijera i teških riječi upućenih i s jedne i druge strane, čini se da su se odnosi dviju država dodatno zaoštrili. Zasad se ne vidi da bi ijedna strana mogla popustiti, a upravo na to ih poziva potpredsjednik SDSS-a i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac

'Stvari su se zaoštrile u svakom pogledu. I u pogledu čuvanja obraza jer se o tome ne vodi računa, zaštite prava građana i ekonomske suradnje između država i u pogledu kršenja međunarodnih normi, i međunarodnih pravila i naravno, zaoštrile su se u političku smislu jer se narušava povjerenje građeno decenijama, i vraća se na stanje prije potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa iz '96., do kada su građani putovali u jednu i drugu državu preko Mađarske. Drugim riječima, loše je da od lošeg idemo prema svemu goremu, a krajnje je vrijeme da se glave ohlade i da se taj trend pogoršanja zaustavi', poručio je Pupovac za tportal.

Premijer Zoran Milanović danas je nekoliko puta naglasio kako je do prvotnog zatvaranja granice od strane Hrvatske došlo jer Srbija sve izbjeglice šalje prema Hrvatskoj umjesto da se dio pošalje i na srbijansku granicu s Mađarskom.

'Moguće je, ali zato ih šalje naša vlast u Mađarsku. Velika većina završava u Mađarskoj i tu je o tome trebalo razgovarati', poručio je Pupovac.

Upitali smo Pupovca i za komentar hrvatske odluke da se zatvori putnički promet odnosno da se ne dopusti da u Hrvatsku ulaze osobni automobili i autobusi sa srbijanskim registarskim oznakama.

'Ne gledam dobro na to niti na retoriku predstavnika naše države. To je trebalo rješavati na drugi način jer čovjeku ponekad nije jasno što je prioritetnije - naći rješenje ili produljiti sukob. Elemenata za produljiti sukob sigurno ima, ali za naći rješenje je potrebno više napora i usmjerenosti. Problem će i onako ostati zajednički i bit će zajednički dugo. Umjesto da razgovaramo, upadamo u ovu vrstu stupice da se treći naslađuju hrvatsko-srpskom svađom i hrvatsko-srpskim sukobom', kazao je Pupovac.

S obzirom na to da je Pupovac već posredovao u nekoliko prilika kada su odnosi Hrvatske i Srbije bili zategnuti, upitali smo ga je li spreman to napraviti i sada.

'Uvijek probam i uvijek sam spreman na to, ali ne znam koliko je realno da se to napravi sada. U svakom slučaju svi koji mogu doprinijeti da se ovo prekine i zaustavi i iz Hrvatske, i iz Srbije, i Bruxellesa i Europske unije, trebali bi pomoći', zaključio je Pupovac za tportal.