KOALICIJA PUCA NA PLOČI U JASENOVCU?

Pupovac Plenkoviću: Vrijeme je prošlo, krediti koje smo dali Vladi su potrošeni

26.08.2017 u 18:19

Bionic
Reading

'Vrijeme za uklanjanje ploče u Jasenovcu, i ne samo u Jasenovcu, odnosno ustaškog pozdrava je - prošlo. Krediti koje smo dali premijeru i vladi su što se nas tiče potrošeni, i svako drugo pristupanje tom pitanju za nas je neprihvatljivo', poručio je Milorad Pupovac, vidno ogorčen izjavom ministra pravosuđa da se ploča u Jasenovcu neće dirati još dulje vrijeme

Na pitanje N1 znači li to da ostaju u vladi ili ne, Pupovac odgovara da su s koalicijskim partnerima imali drugačiji dogovor, podsjetio na presude sudova i zaključke saborskih odbora, odnosno ustvrdio da postoji dovoljna ustavnopravna osnova da vlada djeluje vać sada, te da nikakve nove odluke drugih tijela nisu potrebne.

Na ponovljeno pitanje jesu li i dalje u ovoj vladi, Pupovac ne daje nedvosmislen odgovor, ali da naslutiti da Plenkoviću postavlja ultimatum.

Bošnjaković reterirao

'Dakle, vrlo je bitno kakav će stav zauzeti Ministarstvo uprave, koje razmatra to konkretno pitanje, i kakvo rješenje može predložiti', rekao je ministar nakon što je njegov intervju izazvao lavinu reakcija napomenuvši kako tu 'nisu toliko ključni datumi, koliko je ključno da se nađe jedno zakonito rješenje koje će biti u okvirima postojećeg normativnog sustava'.

'Čuli smo ministra, želimo saznati je li to stav vlade i premijera, a onda ću vam odgovoriti na to vaše pitanje', odgovara Pupovac zaobišavši za sada definitivan odgovor, ali i potvrdivši da ovo za njih jest prijelomna točka, ali ne i jedina takva.

'Ovo što je iznio ministar Bošnjaković nisu usuglašeni zajednički stavovi. Mi očekujemo da vlada potvrdi stajališta koja imamo i ispuni ono što je dogovoreno, a to je - vremena da se čeka na uklanjanje ploče više nema!', istaknuo je Pupovac za.

  • +4
Aleksandar Vučić i Milorad Pupovac položili cvijece na spomenik Nikoli Tesli Izvor: Pixsell / Autor: Hina/Pixsell

Negira da je riječ o ultimatumu.

'Ne, to je jasno premijeru, to sam više puta već rekao javno, nema nikakvog ultimatuma, postoji naprosto linija ispod koje i iznad koje se ne može ići', zaključio je Pupovac.

Nezadovoljni su i drugi koalicijski partneri HDZ-a. 

'HNS je postigao dogovor s premijerom i očekujemo da se taj dogovor poštuje. HNS smatra da je za Hrvatsku danas glavna tema hitna provedba kvalitetne obrazovne reforme i projekata koji osiguravaju gospodarski napredak. Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja, niti građani zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak: uklanjanje ploče u najkraćem mogućem roku. Za HNS nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u provedbi postignutih dogovora, reformskih odluka i potpisanih sporazuma', poručio je član Predsjedništva HNS-a Tomislav Stojak. 

Podsjetimo, Bošnjaković je za Večernji list izjavio da o ovakvim ideološkim prijeporima treba odlučiti Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Nakon njihovih preporuka koje trebaju donijeti do ožujka 2018. napravit će se zakonski okvir.