NASILNE OBITELJI

Pupovac osudio napad na Milenka Obradovića

31.07.2013 u 20:48

Bionic
Reading

Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac osudio je danas jučerašnji napad na Milenka Obradovića u Rijencima, selu u voćinskoj općini, te je ocijenio kako je to 'jedan u nizu napada na području Voćina i Slatine koji onemogućavaju normalan život povratnika i stvaraju tenzije' u etničkim odnosima povratnika i naseljenika na to područje

Pupovac smatra da je napad koji su četvorica mladića iz sela Ćeralije, inače doseljeni Hrvati s Kosova, počinila zbog nesuglasica u vezi s poljoprivrednim zemljištem u Obradovićevu vlasništvu posljedica nespremnosti da se poštuje pravo na vlasništvo i zakone, posebice kad je riječ o nekim obiteljima naseljenika.

Na konferenciji za novinare u Virovitici Pupovac je rekao kako nakon toga teškog i ozbiljnog napada na Obradovića očekuje da policija i sud učine ono što su im zakonske obveze te da se zaustavi ta vrsta nasilničkog ponašanja koje, kako je dodao, baca ljagu na to područje i naseljenike koji inače žive mirno sa svojim susjedima.

'Da ne bi trpjela naseljenička zajednica, da ne bi trpjeli Hrvati koji su naseljeni iz Letnice s Kosova, a sve zbog nasilnosti nekoliko obitelji, potrebno je da oni sami dignu glas, da državne institucije naprave svoje, da im kažu da se to ovdje ne može raditi', istaknuo je Pupovac.

Napadnuti Milenko Obradović - zbog puknuća dva rebra - zadržan je na liječenju u virovitičkoj Općoj bolnici. Tvrdi kako su ga napadači već provocirali jer je prije dvije godine počeo obrađivati zemlju koju je naslijedio, a oni su se njome do tada koristili za ispašu stoke. Smatra da nije riječ o napadu na nacionalnoj osnovi, nego isključivo zbog zemlje.

Zamjenik virovitičko-podravskoga župana za srpsku nacionalnu manjinu Igor Pavković istkanuo je da u Virovitičko-podravskoj županiji dosad nije bilo fizičkih napada na pripadnike srpske nacionalne manjine, ali je bilo pljački.

'Mene nije strah, ja živim u jednom većem selu, ali me je strah za ljude koji žive u udaljenim selima s četiri-pet stanovnika koji su mahom stariji od 60 godina. Njih treba bit strah i ovo kako je Milenko prošao je dokaz da je njihov strah opravdan', istaknuo je Pavković.