spor oko jasenovca

[FOTO/VIDEO] Ministar Grlić Radman: Ovo je provokacija Srbije - žrtve su sredstvo, a ne cilj

17.07.2022 u 12:07

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman drži presicu o zabrani predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Jasenovac

'Prema neslužbenim informacijama doznali smo da bi predsjednik Srbije uz prethodni posjet Donjoj Gradini, da bi posjetio područje Jasenovca, Pakrac i ne znamo koja još mjesta. Neuobičajeno je da to doznajemo neslužbeno. Uručili smo notu srpskom veleposlanstvu', kazao je Grlić Radman.

'Ministarstvo vanjskih i europskih poslova podsjeća da morate navesti vrijeme i prirodu posjeta. RH nije službeno informirana i to je neprihvatljivo. Doživljavamo to nedobronamjernim. Shvatili smo da taj dolazak nije iskren i nije odavanje pijeteta žrtvama nego da je rezultat zadovoljenja unutarpolitičkih potreba, a prije formiranja srbijanske Vlade. Hrvatska vlada se zalaže za normalizaciju odnosa, što smo uvijek isticali. Nitko više kao ova Vlada i Andrej Plenković nije pokazao uključivost i toleranciju. Pružili smo ruku u iskrenom dijalogu, ali Srbija se još uvijek nije suočila s prošlošću premda je prošlo 30 godina od rata', kazao je ministar.

Hrvatski ministar je istaknuo da se granice ne mogu prelaziti samo tako ako se radi o visokim dužnosnicima. Grlić Radman smatra da je ovo provokacija Srbije. 'Žrtve su sredstvo, a ne cilj ovdje'. dodao je.

Grlić Radman smatra da je cilj predstaviti srbijanskoj javnosti napore predsjednika Vučića, dobiti dodatne političke bodove u trenutku formiranja nove srbijanske vlade.

Na upit novinara kakva je procedura oko dolaska stranih državnika u Hrvatsku u pritavni posjet rodbini ili u odlazak na more Grlić Radman je odgovorio da ovo nije odlazak na more.

'Predsjednik države je štićena osoba, takav dolazak zahtijeva angažman hrvatskih vlasti. Mi uvijek najavljujemo dolazak, to je ovdje izostalo. Ne može se samo tako prelaziti granica', kazao je.

Gordan Grlić Radman o Vučićevom zabranjenom posjetu Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/Pixsell

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije kojim upravlja Aleksandar Vulin najavilo je da će ubuduće svi dužnosnici hrvatske države, svi nositelji službenih ili diplomatskih putovnica, morati posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni u posebni režim kontrole. Grlić Radman je Vulinove izjave nazvao skandaloznima.

Grlić Radman je pojasnio da se ne može reći da je nekakav privatan posjet dolazak u spomen područje Jasenovac. 'To je prostor koji je bio poprište velikih sukoba, oružane pobune prije 30 godina, ovdje se trebamo okrenuti prema budućnosti. Ono što gospodin Vulin izjavljuje to nije, to je vraćanje u prošlost', rekao je.

'Mi ne razmišljamo o tome, izjave Vulina koje su skandalozne, i nije slučajno da je on nepoželjna osoba u Hrvatskoj, njegove izjave samo pokazuju nervozu među srbijanskim političarima'. Želimo vidjeti predsjednika Vučića, ali tu treba prethoditi iskreni dijalog kako bi se stekli svi preduvjeti za njegov dolazak ovdje', kazao je Grlić Radman.

  • +8
Gordan Grlić Radman Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Komentirao je i je li politika Hrvatske prema Srbije preblaga.

'Nismo preblagi, nego smo korektni. Budući da Srbija ne želi surađivati, koristimo druge formate. Ne žele imati bilateralne razgovore, ja sam ih više puta najavljivao, ali za to mora postojati dijalog. 'Mislim da je ovo jedan politički igrokaz kako bi se zadovoljila srbijanska vlada. Ovo je rezultat jedne nervoze, a mi nismo nervozni, zaključio je hrvatski šef diplomacije.