SPORNA PROSLAVA

[VIDEO/FOTO] Pupovac o odlasku u Banju Luku: Ne žalim! Šešir predsjednika SDSS-a ostavio sam u Zagrebu

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 13.01.2022 15:56
  • Objavljeno 13.01.2022 u 12:36
Milorad Pupovac

Milorad Pupovac

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

U povodu godišnjice Mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te međunarodnog priznanja Hrvatske, zajedničku sjednicu u Vukovaru je održalo Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina Vukovar, a tim je povodom Milorad Pupovac dao izjavu o nazočnosti na proslavi nelegalnog dana entiteta Republike Srpske (BiH) u Banjoj Luci

“Ne žalim što sam išao na akademiju obilježavanja dana RS-a jer ništa u mojim namjerama nije bilo da bih trebao žaliti. Moje prisustvo nije imalo politički karakter niti karakter slaganja ili neslaganja s ljudima koji vode žestoke polemike kako bi trebala biti ustrojena BiH. Moje prisustvo kao predsjednika SNV-a je prije svega bilo povezano sa suradnjom s institucijama RS-a”, kazao je Pupovac, prenosi N1. Pupovac je kazao da ne vidi razloga za žaljenje zbog toga.

'Vidim razloga za žaljenje što neki ljudi vide problem u suradnji s jednim entitetom. Ova mirna reintegracija bi trebala biti dokaz našem doprinosu miru i našoj želji da mir ne vlada samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama koje tog mira u dovoljnoj mjeri nemaju', poručio je Pupovac dodajući da je blizak poruci koju je na akademiji poslao patrijarh srpski Porfirije. Pupovac kaže da će se nastaviti suradnja s institucijama RS-a u humanitarnim pitanjima, te da nikada nije ulazio u unutarnja pitanja BiH.

'U BiH se vode rasprave o tome što je ustavno, a što nije, mi se u te rasprave nismo uplitali. Tamo se vode ozbiljne rasprave o tome kakva sudbina je BiH. Mi smatramo da BiH treba biti zemlja mira', poručuje Pupovac i dodaje da sva tri naroda trebaju doći do boljih odnosa međusobnim razumijevanjem. Istaknuo je da ne svađa narode BiH niti smo to ikad činili. 'Ni prema jednom nemamo dvostruki aršin. Niti smo njihovi tutori', dodao. Pupovac je naglasio da nije u sporu s bosanskohercegovačkim institucijama koje su taj praznik proglasile neustavnim.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

'Ako smatrate da sam u sporu, morali biste to dokazati. Ako smatrate da sam ja čovjek koji će dezintegrirati BiH više nego što je ona dezintegrirana, onda mi to morate dokazivati”, poručio je Pupovac. Naveo je da nikad nije imao problema s priznavanjem BiH, kao ni bilo koje druge zemlje.

'Zašto baš u Hrvatskoj, i zašto baš od vas, toliki interes za moje pojavljivanje na toj svečanoj akademiji. Ja sam išao kao predstavnik srpske zajednice, ja nisam više državni predstavnik', naveo je Pupovac i dodao da je došao u Republiku Srpsku zahvaliti onima koji su iz siromašne zemlje odvojili da bi pomogli još siromašnijima od sebe. Što se tiče teških i neprihvatljivih riječi, više puta je govorio protiv toga.

  • +2

Vukovar: Izjave za medije nakon svečane sjednice Vijeća srpske nacionalne manjine

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Ja tamo nisam imao priliku govoriti, samo slušati, iz drugog reda, kao što kažete. Čuo sam ženu koja me je pozvala i koja je imala vrlo uravnotežen govor, gospođu Cvijanović', kazao je Pupovac dodajući i da je patrijarh na akademiji govorio onako kako bi svi trebali govoriti. Na pitanje je li tamo bila huškačka retorika, Pupovac kaže kako ima “poprilično istančan sluh za jezik”. “Nemojte mi u usta stavljati riječi koje vi mislite da bih ja trebao reći. Možda bih ja rekao i goru riječ od tih, ali nije pristojno da mi to radite. Svjestan sam da retorike u BiH imaju razorno loš karakter za odnose u BiH”, kaže Pupovac. Bosnom i Hercegovinom se, kaže, ne bavi, ali intenzivno prati i ako ga netko bude tražio, reći će što misli oko toga.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

“Ne ispostavljajte račun meni umjesto onima koji nisu djelovali, a ovlašteni su da djeluju”, kazao je Pupovac naglašavajući da je došao iz razloga “posve nepolitičke prirode”. Nije išao u Republiku Srpsku kao član vladajuće koalicije iako ima i šešir predsjednika SDSS-a.

'Šešir predsjednika SDSS-a je ostavio u Zagrebu', kazao je Pupovac. U Banja Luku je otišao kao šef SNV-a zbog kulturne i humanitarne suradnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!