PREDSTAVNIK SRBA IZ HRVATSKE

Pupovac ide na sahranu Jovanke Broz

25.10.2013 u 09:01

Bionic
Reading

Dvadesetak delegacija komunista i antifašista iz cijele bivše Jugoslavije doputovat će autobusima i privatnim automobilima u subotu na pokop Jovanke Broz. Prema pisanju srpskih medija, zna da će delegaciju Srba iz Hrvatske predvoditi saborski zastupnik Milorad Pupovac, a u crnogorskoj delegaciji, pored veleposlanika Igora Jovovića, bit će i predstavnici SUBNOR-a i antifašista - general Jovo Kapičić, bivša veleposlanica u Beogradu Anka Vojvodić i Sofija Klikovac

Jovanka Broz bit će pokopana bez državne zastave na kovčegu i bez vjerskih i ideoloških simbola na nadgrobnoj ploči. Uz zvuke posmrtnog marša u subotu u 12 sati, kovčeg s tijelom Jovanke Broz bit će položen u grobno mjesto s lijeve strane grobnice u Kući cvijeća u kojoj počiva Josip Broz. Nikakve trobojke, ni jugoslavenske, ni srpske, na kovčegu neće biti jer, kako kažu u odboru za sahranu, Jovanka nije imala državnu funkciju. Počasnu stražu i plotun zaslužila je kao potpukovnik JNA i nosilac Partizanske spomenice 1941.

Prethodno će se od nje oprostiti premijer Srbije Ivica Dačić, nećak Goran Aleksić i predsjednik SUBNOR-a Miodrag Zečević. Umjesto predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, sahrani će prisustvovati njegova supruga Dragica.

Dolazak na sahranu najavile su i delegacije Jugoslavenskog centra 'Tito' iz Beograda, društava 'J. B. Tito' iz Banjaluke, Bihaća i Cazina, Lige antifašista jugoistočne Evrope iz Jajca, KP Hrvatske, Udruženja građana 'J. B. Tito' iz Kočana i Partije Sojoz na Titovi levi sili iz Makedonije, Narodne komunističke partije BiH i Saveza antifašista i boraca NOR kantona Sarajevo.