ČEKAJU SE GEOLOZI

Pukotine na školama u Hrvatskoj Kostajnici, učenici evakuirani

15.03.2018 u 14:11

Bionic
Reading

U Hrvatskoj Kostajnici zbog pukotina na zidovima evakuirane su osnovna i srednja škola, a učenici pušteni kućama. Objekt osnovne škole nalazi se na uzvisini, a kako kazuju neki učitelji, na objektu je i otprije bilo pukotina

Trenutačno se čeka dolazak geologa iz Zagreba kako bi utvrdili je li riječ o novim pukotinama i šire li se. Pukotine su uočene i na zidovima susjedne kuće, javlja Večernji list.

Podsjetimo, zbog visokog vodostaja Une u Hrvatskoj Kostajnici bile su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave. Iako je opasnost od poplave uglavnom prošla, na ovom području aktiviralo se veliko klizište u kojem je srušeno sedam kuća, nekoliko ih je oštećeno.

  • +14
Klizište u Hrvatskoj Kostajnici Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Geolog, prof. dr. sc. Mladen Garašić za tportal je objasnio koji je splet okolnosti doveo do velikog klizišta kod Hrvatske Kostajnice.

<<<<Pogledajte razmjere razaranja na ogromnom klizištu u Hrvatskoj Kostajnici

Prvi faktor za nastanak klizišta je sastav stijena, no možda najvažniji faktor jest razina podzemnih voda. Ako se podzemne vode spuštaju ili dižu, mijenjaju se geomehaničke osobine stijena, a one postaju klizave i mijenjaju koheziju', objašnjava Garašić.

  • +5
Klizište u Hrvatskoj Kostajnici je i dalje aktivno Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Ni to međutim nije dovoljno za aktivaciju klizišta: pitanje je kakvo je opterećenje, koliko je kuća na njemu izgrađeno, a uz to je presudna vegetacija na padini. Ako je posječeno drveće koje ima dublje korijene, nema apsorpcije podzemnih voda preko lišća u zrak. Tu je i pitanje zasijecanja padine cestama.

'Ovo klizište očito je krenulo zbog podizanja razine podzemnih voda. To je bio okidač. Uz to je bitna činjenica da je padina bila izgrađena, kuće su napravile pritisak, a podzemne vode poremetile su njenu stabilnost', kaže Garašić.