OTIŠLO SEDAM VIJEĆNIKA

Pukla ljubav SDP-a i HDSSB-a u Osijeku

16.09.2010 u 16:05

Bionic
Reading

U Osječko-baranjskoj županiji raspala se vladajuća koalicija HDSSB-a i SDP-a, jer su socijaldemokrati jučer odstupili povodom presude Vrhovnog suda u slučaju Branimira Glavaša, osnivača HDSSB-a, za ratni zločin u Osijeku 1991. godine

Župan Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a, izgubio je sedam glasova vijećnika u županijskoj skupštini, a SDP-ova županijska organizacija savjetuje i gradskim organizacijama da iziđu iz koalicije s HDSSB-om. Većinu vijećničkih glasova u skupštini HDSSB i dalje ima, ali uskoro će odluku o ostanku ili izlasku iz koalicije donijeti i HNS, nakon čega bi stabilnost vlasti mogla biti u pitanju.

Na današnjoj konferenciji za tisak Šišljagić je rekao da je SDP i do sada bio rušilački faktor vlasti u županiji, ali je pohvalio rad SDP-ovih vijećnika kao konstruktivan.

'Radi se o obračunu unutar SDP-a, jer presuda Vrhovnog suda sigurno nije razlog izlaska iz koalicije. Presuda je postojala i 2007. kada je donesena odluka o koaliciji uz blagoslov predsjednika SDP Milanovića', rekao je Šišljagić.

Na novinarsko pitanje kako će reagirati odstupi li HNS iz koalicije, Šišljagić je rekao da ne strahuje od novih lokalnih izbora, ali da do njih sigurno neće doći iako ih očito SDP priželjkuje.

Nakon jučerašnje odluke osječko-baranjskoj SDP-a o istupanju iz koalicije predsjednik skupštine županije Zlatko Maksimović dao je ostavku na mjesto predsjednika županijskog SDP-a. Šišljagić danas nije mogao odgovoriti na pitanje novinara  hoće li se Maksimović učlaniti u HDSSB.