posvađali se s partnerima

Puigdemontova stranka napušta katalonsku vladu, ne žele dijalog s Madridom

07.10.2022 u 21:17

Bionic
Reading

Članovi stanke bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta odlučili su otići iz koalicijske vlade koja zagovara neovisnost te pokrajine što se prije pet godina pokušala odcijepiti od Španjolske.

Nakon dvodnevnog glasanja, članovi Zajedno za Kataloniju (Junts) glasali su s 55,73 posto za izlazak stranke iz pokrajinske vlade koju vodi druga velika separatistička stranka, ERC (Katalonska republikanska ljevica).

Privremeni rezultati objavljeni u petak pokazuju da je 42,39 posto glasalo za ostanak u vladi.

Ove dvije stranke su 2017. predvodile pokušaj odcjepljenja Katalonije, bogate pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, što je bila najgora politička kriza u zemlji od kraja diktature generala Franca.

Pet godina kasnije, ERC i Junts koji od 2016. zajedno vladaju u Kataloniji, više no ikad su podijeljeni u vezi s daljnjom strategijom.

ERC koji podupire središnju vladu socijalista Pedra Sancheza, zauzima se za dijalog s Madridom, a Junts je na radikalnijoj liniji.

Odluka Juntsa da ode iz katalonske vlade neće dovesti do njezina pada, barem zasad.

Predsjednik pokrajinske vlade Pere Aragones (ERC) koji je istaknuo da ne misli raspisivati prijevremene izbore, planira voditi manjinsku vladu.

Napetosti između ERC-a i Juntsa prošlog tjedna su dosegle vrhunac.

  • +9
Carles Puigdemont Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Puigdemontova stranka je zaprijetila da će u pokrajinskom parlamentu zatražiti izglasavanje nepovjerenja Aragonesu, optuživši ga da ne pokazuje jasno da se zauzima za neovisnost. 

Potonji, bijesan zbog nedostatka povjerenja, razriješio je svog potpredsjednika Jordija Puignera, najvišeg predstavnika Juntsa u svojoj vladi.

Kronična napetost između ovih dviju stranaka već je dovela do raspada prošle pokrajinske vlade koju je vodio Junts i do raspisivanja prijevremenih izbora koji su se održali u veljači 2021. i nakon kojih su sastavili novu koaliciju.

Glasanje članova Juntsa za izlazak iz katalonske vlade osobna je pobjeda za Puigdemonta koji je zadržao velik utjecaj u stranci premda živi u Belgiji, kamo je pobjegao 2017. pred prijetnjom progona španjolskog pravosuđa.