separatistički čelnik

Puigdemont napustio Sardiniju, vraća se na ročište za tjedan dana

27.09.2021 u 16:32

Bionic
Reading

Katalonski separatistički čelnik Carles Puigdemont napustio je u ponedjeljak Sardiniju, kazao je njegov odvjetnik Agostinangelo Marras, nekoliko dana nakon što je Puigdemont nakratko bio priveden, što je izazvalo manju diplomatsku razmiricu.

Katalonskog čelnika talijanska granična policija uhitila je u zračnoj luci u gradu Algheru po dolasku na Sardiniju u četvrtak navečer, što je razljutilo katalonske separatiste i više stotina njih prosvjedovalo je u petak ispred talijanskog konzulata u Barceloni.

Bivši predsjednik Katalonije je potom u petak pušten iz zatvora, a danas je napustio Italiju, do sljedećeg ročišta 4. listopada.

Naime, talijansko pravosuđe još treba odlučiti o španjolskom zahtjevu za izručenje Madridu koji mu želi suditi za pokušaj odcjepljenja Katalonije iz 2017. 

Puigdemont, zastupnik u Europskom parlamentu, je ranije kazao da će na sjednice EP-a u Bruxellesu dolaziti zrakoplovom te da će se sljedeći ponedjeljak vratiti na Sardiniju kako bi nazočio ročištu na Žalbenom sudu.

Sutkinja na Sardiniji ga je pustila uz obrazloženje da ne predstavlja sigurnosni rizik te da nema rizika od bijega, sazvavši ročište za tjedan dana. Pritom je naglasila da je njegovo uhićenje u zračnoj luci Alghera bilo legalno.

Na sljedećem ročištu bi se trebalo saznati hoće li biti izručen Španjolskoj.

Španjolska optužuje 58-godišnjeg Puigdemonta za pobunu jer je pomogao 2017. organizirati referendum o neovisnosti te pokrajine koji su španjolski sudovi proglasili ilegalnim. 

Katalonac je pobjegao iz Španjolske 2017., a njegovi kolege zastupnici su bili osuđeni na zatvorske kazne između devet i 13 godina. U lipnju ove godine su pomilovani.