PITANJE KOJE VISI U ZRAKU

Puhovski usporedio Oreškovića s barunom Munchausenom: Što ako se ne povuku?

03.06.2016 u 15:13

Bionic
Reading

Premijer Tihomir Orešković, na izvanrednoj konferenciji za medije, pozvao je dvojicu potpredsjednika Vlade, HDZ-ova Tomislava Karamarka i Mostova Božu Petrova da podnesu ostavke. On to neće učiniti, poručio je te otkrio da jučer nije bilo redovne sjednice Vlade jer je morao na hitan sastanak u SOA-u, no razlog nije otkrio. Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je neodgovorno s premijerove strane što nije rekao što će napraviti ako se ova dvojica ne povuku

'To je ostalo u zraku. Hoće li se on povući ako se oni ne povuku. Rekao je da oni moraju otići ali nije rekao što ako ne odu. Ostavljena je otvorena situacija koja će još tko zna koliko će trajati u kojoj će se trgovati i kupovati. On ih može razriješiti, ali isto tako zna tko ga je postavio na mjesto premijera pa pretpostavljam da je vodio i računa o tome', kazao je Puhovski.

Smatra da premijerovo obraćanje javnosti nije iznenađenje jer već mjesecima pokazuje da ne živi u realnosti.

'Doduše, to ne znači da realnost ne kontrolira njega. Drugačije rečeno očito je dobio neku vrstu Münchhausenova sindroma pa misli da se može ići kao i barun Münchausen može izvući i da mu oni na kojima je počivala njegova pozicija do sada, a to su Karamarko i Petrov, ne trebaju. Ne shvaćam što bi značila Vlada na čelu s Oreškovićem bez Petrova i Karamarka jer su njih dvojica politički temelj na kojem je Vlada uspostavljena', kazao je Puhovski.

Pozivom da se obojica povuku Orešković, smatra Puhovski, spašava Karamarka jer Petrov nije pod interpelacijom.

'Petrov uvijek može reći da se povukao kao gospodin, a Karamarko se povlači da bi izbjegao sramotu. Mišljenja sam da se Karamarko htio povući da bi se već povukao. Teško je povjerovati da bi ovakav HDZ mogao prihvatiti nekog drugog kao novog, defacto, prvog čovjeka stranke. Ovo je pozicija u kojoj je ostavljeno da se preko vikenda njih dvojica izjasne, ali to i dalje znači pad Vlade', smatra Puhovski.

Upitan kakav je to mogao biti hitan sastanak u SOA-i, Puhovski je kazao da ako je to tako kao što je rekao, da je to morao biti sastanak koji je zahtijevao tehnički aparat koji se nalazi kod njih, a ne u Vladi.

'Inače bi oni došli u njegov ured. Tu se radilo, pretpostavljam, da su mu oni dali nekakav materijal koji nije smio napustiti u zgradu, a koji nekog iz vlasti dovodi u potencijalno kažnjivu poziciju', zaključio je Puhovski.