kaskaju za gradskom upravom

Zbog malih plaća prosvjedovali zaposlenici velikogoričkih vrtića

26.04.2017 u 18:18

Bionic
Reading

Zaposleni u velikogoričkim predškolskim ustanovama prosvjedovali su u srijedu pokraj velikogoričke Gradske uprave u organizaciji Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) tražeći žurno usklađivanje koeficijenata složenosti poslova s onima zaposlenih u upravi jer im, kako tvrde, plaće zaostaju i do 25 posto

Okupilo se stotinjak prosvjednika, a na transparentima koje su nosili pisalo je ‘Zajedno za dostojanstvo struke’, Gradonačelniče, zašto su vam zaposleni  dječjim vrtićima manje važni?’, ’10 godina čekanja i praznih obećanja’ i druge.

Govoreći o razlozima prosvjeda, predsjednica SOMK-a Božica Žilić je rekla da na sastancima pregovaračkih odbora Grada Velike Gorice i SOMK-a nisu uspjeli riješiti problem neusklađenih koeficijenata  zaposlenih u dječjim vrtićima s onima u Gradskoj upravi i da postupak mirenja u kolektivnom radnom sporu nije uspio, unatoč iznesenim prijedlozima za rješavanje problema.

Zbog neusklađivanja i procesa koji traje već sedam i više godina naši radnici zaostaju u plaćama za 25 posto. Žao mi je što do sada nije bilo dobre volje, a ono što nam se nudilo su uistinu bile ‘mrvice sa stola’ koje nakon toliko godina naši radnici nisu htjeli prihvatiti i zato prosvjedujemo, naglasila je Žilić. Dodala je da će svoje zahtjeve dostaviti nadležnima u Gradu Velikoj Gorici u nadi da neće ostati gluhi i ignorirati ih.

Danas prosvjeduju samo zaposlenici prve smjene i to nisu svi zaposleni niti članovi sindikata, kazala je Žilić i apelirala da se radnicima vrati ono što im pripada. Dugi niz godina imali su razumijevanje za loše situacije i krizna stanja i ulaganje su sustav te je sada vrijeme za njihov oporavak, poručila je.

Svaka odgovorna vlast mora biti partner sa sindikatima i imati im što ponuditi, a ne nekom  biti majka, a nekome maćeha, rekla je i dodala kako vjeruje i očekuje da će u Gradu naći nekakav zadovoljavajući modus za obje strane. 

Ne bude li nastavljen socijalni dijalog i razriješena nastala situacija u dječjim vrtićima Velike Gorice spremni smo na prosvjed puno većeg opsega, a nećemo se ustručavati ni održati štrajk u predškolskim ustanovama Velike Gorice, poručila je Žilić.

Gradonačelnik: Zahtjevi sindikata opravdani

Zamjenik velikogoričkog gradonačelnika Ervin Kolarec u izjavi novinarima istaknuo je kako im je briga o djeci i najmlađim sugrađanima najvažnija i kako izuzetno cijene rad odgojitelja, tehničkog i stručnog osoblja u gradskim dječjim vrtićima. 

Mislimo da su zahtjevi sindikata opravdani, imali smo kvalitetan dijalog punih osam godina u Velikoj Gorici i žao mi je što  se nismo uspjeli dogovoriti, iako je grad ponudio određeno povećanje primanja djelatnicima u predškolskom odgoju, rekao je Kolarec. Sindikati to nisu prihvatili i pregovori nisu uspješno završeni.

'Apeliram na sindikat i djelatnike u dječjim vrtićima da nakon lokalnih izbore, jer sada nemamo mandat, nastavimo razgovor o povećanju njihovih plaća, jer rade dobar i kvalitetan posao. S njihovim smo radom izuzetno zadovoljni i oni to povećanje koeficijenata apsolutno zaslužuju, naglasio je velikogorički dogradonačelnik Ervin Kolarec.

Napomenuo je da nakon što su proširili postojeće kapacitete dječjih gradskih vrtića i izgradili vrtić u Velikoj Mlaki i dovršavaju još jedan u središtu grada Cvjetno naselje i da svako dijete koje ima potrebe za dječjim vrtićem u Velikoj Gorici ima svoje mjesto.

Na prosvjedu je pročitano i pismo potpore prosvjednicima predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladena Novosela u zajedničkoj borbi za veće plaće i dostojne uvjete rada.