gostovanje u studiju 4

Psihologinja Bogović Dijaković: Nalazimo se u teškom stanju, ali ono će proći, usmjerimo se na pozitivne stvari

04.12.2020 u 11:13

Bionic
Reading

Klinička psihologinja iz Klinike za psihijatriju KBC-a Sestre milosrdnice i docentica na Odjelu za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prof. dr. sc. Anamarija Bogović Dijaković gostovala je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 te se osvrnula na psihičko zdravlje u ovim pandemijskim vremenima

Prof. dr. sc. Anamarija Bogović Dijaković u emisiji Studio 4 navela je kako se u situacijama koje nas frustriraju mogu javiti različite emocije. Dodala je kako su to najčešće strah, ljutnja, zabrinutost, tuga i tjeskoba, ali mogu se javiti i promjene na tjelesnom planu ponašanja.

Video: Goran Stanzl/PIXSELL

Naglasila je kako se mogu javiti čak i pozitivne emocije - osjećaj bliskosti s pojedinom osobom ili ponos na zdravstvene djelatnike. Bogović Dijaković rekla je kako je tjeskoba ili anksioznost stanje nesigurnosti, napetosti i bojaznosti praćeno aktivacijom autonomnog živčanog sustava pa često uz tjeskobu idu ubrzano lupanje srca, otežano disanje, znojenje dlanova i slično. Istaknula je kako je tjeskoba ili anksioznost normalna emocija koju svakodnevno doživljavamo u svakodnevnim aktivnostima. Poručila je kako je ona zapravo i dobra jer nas čini opreznima te ima motivacijsku i adaptacijsku funkciju i možemo je kontrolirati.

Dodala je kako se u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo s pandemijom koronavirusne bolesti možemo usmjeriti na one stvari koje možemo kontrolirati, činiti dobre stvari za sebe, raditi stvari koje nas opuštaju i vesele. Naglasila je da način razmišljanja može utjecati i na emocije. Bogović Dijaković rekla je kako je teško prihvatiti da nemamo stvari pod kontrolom, ali možemo kontrolirati to kako ćemo se ponašati prema tim stvarima, pa tako i u ovoj pandemiji. 'Ono što možemo napraviti je da čuvamo sebe i bližnje - da nosimo maske, održavamo socijalnu distancu te na taj način postoji kontrola. Ako se i razbolimo, znamo da smo napravili sve da do toga i ne dođe', kazala je. Naglasila je da se uvijek treba posavjetovati s liječnikom kada je tjeskoba velika.

  • +5
Split: Pripadnici civilne zaštite upozoravaju građane na nove epidemiološke mjere Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Bogović Dijaković naglasila je kako se tjeskoba povećava ako smo stalno usmjereni na negativne vijesti, a dodala je da je socijalna podrška vrlo bitna. Poručila je kako se trenutačno nalazimo u teškom stanju, ali ono će proći, te se treba usmjeriti na pozitivne stvari.

Cijeli razgovor pogledajte na ovom linku.