HLOVERINA UREĐIVAČKA POLITIKA

Prvorazredni sluga vlasti

06.07.2009 u 20:17

Bionic
Reading

Hloverka Novak Srzić prekršila je zakon. Emitiranje 50-minutnog govora Ive Sanadera na subotnjem Saboru HDZ-a, u cijelosti i bez ikakve novinarske obrade, možda bi imalo smisla da je vođa na odlasku barem svojim stranačkim kolegama objasnio zašto bježi. A nije, Hloverka je to sigurno znala jer je govor emitirala s odgodom – dakle, valjda ga je prije toga i pogledala

Narodu je ipak pustila snimku bivšeg premijera koji uvjerava u nebesku misiju vladajuće stranke, HDZ-u je dala besplatnu reklamu u udarnom terminu, a za povijest je ostavila dokaz kako u Hrvatskoj 21. stoljeća još uvijek najbolje prolaze ulizice i partijski poslušnici. Zakon? Kakav vražji zakon, pa Sabor HDZ-a je 'prvorazredni politički događaj'!

Kad su zdrav razum i profesionalni standardi zahtijevali izravan prijenos govora Ive Sanadera, dok je zamuckivao i znojio se na konferenciji za novinare nakon ubojstva Ivane Hodak, HTV-a nije bilo nigdje. Pretekli su ga i RTL i Nova TV, nije vrag da je to bilo slučajno. Kad je došlo vrijeme za poliranje lika i djela vođe na odlasku, konsolidiranje uzdrmanog HDZ-a i dokazivanje vjernosti partiji u njenim najtežim trenucima, Hloverkin HTV ponovno je u prvim redovima. A mislili smo da je 1998. godina i doba 'Mokrišta' tako daleko iza nas...

SDP-ovac Nenad Stazić ovaj put je u pravu: ako državna televizija nije prenosila komemoraciju Ivici Račanu i ako je toliko puta prekinula prijenos saborskih sjednica baš kad su neugodne teme došle na red, zašto nas maltretira ispraznom Sanaderovom tiradom pred deset tisuća prestrašenih HDZ-ovaca? Zašto se nije reagiralo profesionalno, pa problematiziralo premijerovu ostavku, razloge zbog koje je do nje došlo i bahatost kojom je objavljena? Zašto ga netko nije priupitao o razlozima ignoriranja Hrvatskog sabora?

Hloverka je narodu pustila snimku bivšeg premijera koji uvjerava u nebesku misiju vladajuće stranke, HDZ-u je dala besplatnu reklamu u udarnom terminu

Zašto HTV, kao u jednopartijskom sustavu, i službeno smatra da je skup vladajuće stranke 'prvorazredan politički događaj'– makar na njemu nije zabilježeno ništa relevantno osim zastrašujućeg manjka samopoštovanja deset tisuća HDZ-ovaca, koji su dizali ruke iako nisu znali ni zašto smjenjuju šefa, ni tko im je izabrao novu šeficu.

Nenad Stazić možda ima pravo, ali Nenad Stazić definitivno se pravi blesav. Hloverka Novak Srzić je, naime, na mjesto glavne urednice HTV-a došla upravo zahvaljujući prešutnoj podršci njegove stranke, ali i predsjednika Mesića.

U protekle tri godine nitko iz SDP-a nije javno i jasno progovorio o činjenici da je imenovana usprkos protivljenju većine novinara, koji su se izjašnjavali tajnim glasovanjem. Nije se digao glas ni kada su započele čistke, ni kad su micani Zoran Šprajc Denis Latin Petar Štefanić ili Sanja Mikleušević, kad su otišli Danko Družijanić i Mislav Bago, kad su se otkrivale korupcijske afere, kad je nastupio pad profesionalnih standarda i gledanosti – da ne govorimo o gubitku vjerodostojnosti.

U Hloverkinom dobu na HTV-u cijelo se vrijeme normalnom smatrala činjenica da informativni program kreira osoba u intimnoj vezi s mafijašem – a da njezina kolegica koja problematizira tu činjenicu dobiva opomenu pred otkaz. Normalno je i da središnji Dnevnik vodi osoba optužena za lažno svjedočenje na sudu. Normalno je da prosperiraju kadrovi koji su godinama – kao i ona sama – 'u fušu' radili za konkurenciju, a da se sustavno uništava cijela generacija novinara stasalih za vrijeme Mirka Galića. Puno toga je normalno, pa nas sve manje toga čudi. Hrvatsko novinarsko društvo, istina, na vrijeme je upozorilo što će se na HTV-u dogoditi, no u općoj kakofoniji i situaciji gdje glavne vijesti na nacionalnoj televiziji počinju doslovce kišom ili snijegom – vapaje ceha nitko nije ni čuo.

U biografiji Hloverke Novak Srzić ključna su dva citata, po jedan iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća:

1. 'Sigurno da sva sadašnja dostignuća u tako kratkom vremenu ne bi bila ostvarena bez jedne tako čvrste organizacije kao što je SKJ. Moja želja da postanem njenim članom je ostvarena, nadam se, i duboko u sebi vjerujem, da ću pridonijeti njenom daljnjem radu, postati njen vrijedan član, i da ću proširiti svoje vidike i životne nazore.' (prilikom primanja u Savez komunista)

2. 'Naša obveza je promicanje državne politike utoliko što je ta politika djelo Sabora u čijem smo vlasništvu. Čudila bih se da postupamo imalo drukčije.'
(nedugo nakon primanja u HDZ)

SDP i Nenad Stazić danas mogu jedino kukati, nakon sađenja tikvi s HDZ-om, samo to im preostaje. Valjda su, onako račanovski, računali da Hloverka – 'konzervativno-liberalna', kako se sama opisala - služi svima, i desnici i ljevici.

Prevarili su se. Služi samo onima na vlasti.