SRB O ZAKAŠNJELOJ REAKCIJI VLADE

Prvo su sa Srbijom potpisivali sporazume, a sada bi ih poništili

30.09.2011 u 16:16

Bionic
Reading

'Najprije su ministar Šimonović, a potom i sadašnji ministar Bošnjaković potpisivali su sporazume sa Snežanom Malović, srbijanskom ministricom pravosuđa o tome koji će se još procesi protiv hrvatskih državljana voditi, a sada se odjednom donose akti i 'veliki zakoni' za rješenje tog pitanja', prigovorio je predsjednik HSP-a Danijel Srb

HSP će podržati prijedlog zakona o ništetnosti pravnih akata SFRJ temeljem kojih ovih dana iz Srbije pristižu optužnice protiv nekolicine hrvatskih branitelja, međutim, ogorčeni su reakcijama hrvatske Vlade – rekao je to na danas održanoj tiskovnoj konferenciji u Virovitici čelni čovjek HSP-a Daniel Srb.

'Još smo u siječnju upozorili javnost da u Srbiji počinju pravni postupci protiv nekoliko stotina hrvatskih branitelja. Međutim, najprije su ministar Šimonović, a potom i sadašnji ministar Bošnjaković sa Snežanom Malović, srbijanskom ministricom pravosuđa, potpisivali sporazume o tome koji će se još procesi protiv hrvatskih državljana voditi. Svojim su potpisima hrvatski ministri toj akciji dali legitimitet, a to nisu smjeli učiniti', rekao je Srb čudeći se 'kako se sada odjednom donose akti' za rješenje tog pitanja.

Sudski je proces protiv četrdesetak hrvatskih branitelja počeo još u ljeto 1992. i nije jedini. Zato ga iznenađuje da Vlada reagira tek sada. Predloženi zakon smatra besmislenim, 'predizbornim marketinškim trikom', ali će ga podržati jer želi poručiti da po ovom pitanju HSP ne priznaje nikakva tijela u Republici Srbiji. 'Srbija ne samo da ne smije imati nikakve nadležnosti nad hrvatskim braniteljima, već ni nad događajima u Hrvatskoj', zaključio je Srb.

Predizborni program 'Plan 21' oporbene koalicije, kao i onoga što nudi HDZ, Srb naziva zbirkom lijepih želja koje su, realno gledajući, gospodarski neostvarive. Glavna je zamjerka ta da u tim programima nema objašnjenja ideje želje provesti u djelo.