CIJENA: PRAVA SITNICA

Prvi Srbin u svemiru 2012!

17.05.2011 u 15:26

Bionic
Reading

Uz Madonnu, Ronalda i Arnolda Schwarzeneggera, na turistički let u svemir uskoro će krenuti i jedan Srbin. Vlasnik privatne gimnazije u Novom Sadu, Nebojša Jovanović, već je rezervirao mjesto u šatlu koje će ga stajati 200.000 dolara, te će, nakon što 2012. poleti iz svemirske luke u Novom Meksiku, postati prvi Srbin u svemiru

Nakon uplate depozita od 20.000 dolara, vlasnik gimnazije dobio je pismenu potvrdu da je postao službeni kandidat za let u svemir. Na certifikatu međutim piše da je Srbija već članica Europske unije, no Jovanović smatra da ta pogreška nije prepreka njegovom toliko željenom putu u svemir, javlja B92.

'Sada je sve sigurno. Ugovor je potpisan, depozit je uplaćen, čeka se još ostatak uplate. Let se planira za listopad 2012. godine', kaže Jovanović. On će kao i svi ostali 'svemirski putnici' prije polijetanja morati proći čitav niz psihofizičkih testiranja kako bi se uklonila sumnja da eventualno pati od klaustrofobije, straha od visine ili napade panike.

Vlasnik privatne gimnazije sasvim je siguran da će ispuniti sve tražene kriterije te da će se naći među šest putnika koji će iduće godine poletjeti u svemir s prve komercijalne svemirske luke koja se nalazi u Novom Meksiku.

Prema strogim pravilima, tijekom leta koji traje dva i pol sata putnici u šatlu bit će vezani za sjedala, odjeveni u posebnu odjeću koju će dobiti od organizatora leta, a za 'zlu ne trebalo', morat će nositi i pelene.

Sa sobom ne smiju ponijeti ništa od osobnih predmeta, čak niti fotoaparate. Čitava svemirska avantura će se snimati. Prijenos će se moći pratiti direktno putem interneta, a putnici će iz šatla moći poslati poruke svojim obiteljima i prijateljima na zemlji.

Bez obzira što cijena karte nije mala, za turističke letove u svemir dosad se već prijavilo oko 80.000 ljudi širom svijeta, među kojima su, kako kaže Jovanović, Madonna, Ronaldo, Arnold Schwarzenegger te neki poznati nogometaši i pjevači koji će u svemir poletjeti u prvom krugu.