'mir i tolerancija'

Prvi saudijski ministar u službenom posjetu Hrvatskoj: Širimo umjerenu poruku islama

11.11.2021 u 20:41

Bionic
Reading

Saudijska Arabija nastoji širiti umjerenu poruku islama, rekao je ministar za islamska pitanja zaljevske kraljevine u Zagrebu gdje je s Mešihatom islamske zajednice u Hrvatskoj potpisao sporazum o suradnji

Ministar za islamska pitanja, misionarstvo i uputu Saudijske Arabije Abdullatif bin Abdulaziz Al-Sheikh prvi je saudijski ministar u službenom posjetu Hrvatskoj. Ranije u četvrtak susreo se s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Posjet Zagrebu "došao je u pravo vrijeme jer trenutno vodstvo Saudijske Arabije provodi jednu vrstu napora kako bi se ispravilo krivo shvaćanje islama, jer su upravo oni shvatili da su određene grupe i ljudi zloupotrijebili tekstove Kurana i načela vjere“, rekao je novinarima Abdulaziz Al-Sheikh, misleći na kralja Salmana i prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

"Islam je vjera mira i tolerancije, vjera koja poziva na suživot s drugim ljudima“, dodao je saudijski ministar.

Abdulaziz Al-Sheikh je kazao kako se u Hrvatskoj uvjerio da manjine uživaju sva prava "što ga jako veseli i ukazuje na visoku razinu kulture hrvatskog društva“.

"Mi nastojimo raditi na širenju umjerene poruke islama, a to je jedina prava poruka – da je islam religija tolerancije i suživota“, istaknuo je ministar države koju zapadni mediji i obavještajne službe optužuju da financira ekstremističke pokrete diljem svijeta.

Saudijsko vodstvo optužuje se i za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Europski parlament je 2015. nagradio saudijskog novinara kritičnog prema vlasti Raifa Badawija nagradom Saharov koja se dodjeljuje borcima za ljudska prava. Badawi je i dalje u zatvoru.

Sporazum Saudijske Arabije i islamske zajednice u Hrvatskoj potpisan je u ministarstvu kulture i medija, a odnosi se na organiziranje zajedničkih seminara, simpozija, uglavnom iz područja znanosti, kulture i vjere.

"Hrvatska vlada veliku pažnju polaže na suradnju s manjinama i različitim vjerskim zajednicama i u tom smislu smo posebno ponosni na činjenicu da je islam dulje od stotinu godina priznat u Hrvatskoj kao službena religija i da naš model suživota možemo podijeliti s drugima“, rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek, ujedno predsjednica vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

"Koliko god mali bili, Hrvatska je domovina velikom broju religija i jako dobro znamo kako se uz međusobno uvažavanje mogu slati poruke mira i tolerancije“, dodala je Obuljen Koržinek i izrazila zadovoljstvo što će se u petak u organizaciji muftije Hasanovića održati susret saudijske delegacije s drugim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj.

Muftija Mešihata Aziz ef. Hasanović naglasio je da od preuzimanja te funkcije prije deset godina promiče ideju da je model rješenja muslimanskog pitanja u Hrvatskoj model za muslimane u Europi, ali i za kršćanske manjine u cijelom svijetu što "dopire na razne adrese“.

"Ponosan sam na državu koja tako doživljava i muslimane i islam“, istaknuo je Hasanović.