misterij u rijadu

Nevjerojatno: Saudijski top menadžer nestao s konferencije koju je sam organizirao

29.10.2021 u 12:13

Bionic
Reading

Tradicionalna investicijska konferencija koja se održava u Rijadu ove godine dobila je neočekivan zaplet. Točnije, radi se o pravom misteriju

Naime Jasiru al Rumajanu, menadžeru koji nadzire 450 milijardi dolara vrijedan saudijski državni fond, izgubio se svaki trag. Dapače, nije se pojavio na uvodnom dijelu konferencije tijekom kojeg je trebao održati pozdravni govor iako je bio najavljen. Nije se pojavio ni na panel diskusiji s glavnim menadžerima Goldman Sachsa i BlackRocka, piše New York Times.

Čak je bio odsutan s večernjeg druženja: bogate večere za mnoštvo govornika u njegovoj kući u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije. Organizatori događaja, Future Investment Initiative, uputili su pitanja o odsutnosti Al Rumajana saudijskoj vladi. Kevin Foster, globalni voditelj komunikacija Fonda za javna ulaganja, nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Vjerojatno postoji svjetovno objašnjenje. Četiri sudionika, blisko povezana s Al Rumajanom, rekla su da mu je dijagnosticiran Covid-19, o čemu se naširoko šuškalo na marginama konferencije. New York Times nije mogao potvrditi te izvještaje. No izostanak službenog objašnjenja nehotice je istaknuo jednu od najvećih briga koje investitori imaju vezano uz saudijski fond. Ne spominjući iznenadnu odsutnost Al Rumajana s događaja koji je trebao pokazati saudijska ulaganja i rast, fond je samo podsjetio ulagače da i dalje djeluje prema vlastitim pravilima - kojima transparentnost nije uvijek prioritet.

Jasir al Rumajan Izvor: EPA / Autor: ANDREW GOMBERT

'Svaka se organizacija bori s tim kako biti prisutna, kako biti vidljiva, a onda se dogode ovakve stvari', rekla je Karen E. Young, viša suradnica u Bliskoistočnom institutu, istraživačkom institutu u Washingtonu koji se fokusira na američke odnose s Bliskim istokom.

Fond za javna ulaganja, koji vodi vladar Saudijske Arabije, prijestolonasljednik princ Mohamed bin Salman, želi biti ozbiljno prihvaćen na međunarodnoj razini. Uz niz investicija u Saudijskoj Arabiji, veliki je ulagač u niz međunarodnih kompanija. To uključuje Uber, u kojem je Al Rumajan član uprave, tvrtku za električna vozila Lucid Motors i veliki infrastrukturni investicijski fond u Blackstoneu, privatnoj investicijskoj tvrtki.

Fond se pokazao kao globalni lider u upravljanju i transparentnosti. No neke tvrtke brinu se zbog ulaganja u zemlju koja je odgovorna za brojna kršenja ljudskih prava, a mnogi analitičari sumnjaju da doista postoji jasna granica koja razdvaja fond i kraljevsku obitelj. Nakon porasta slučajeva koronavirusa prošle godine Saudijska Arabija se oporavila te sad ima relativno visoku stopu cijepljenja i mali broj novih slučajeva, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.