IZ VLADE PONAVLJAJU:

'Prvi put u desetljeću neće biti rebalansa proračuna'

15.09.2011 u 15:02

Bionic
Reading

Vlada je sa današnje sjednice Saboru na raspravu poslala izvještaj o izvršenju proračuna za prvih pola godine u kojih su prihodi bili 51,3 milijarde kuna, što je za 1,4 posto manje nego u istom razdoblju lani

'Zbog činjenice da je prošle godine ukinut krizni porez, da nema više jednokratnog učinka od naplate duga INA-e i da su smanjene stope poreza na dohodak, ove godine i prihodi u državnom proračunu su manji', objašnjavala je ministrica financija Martina Dalić govoreći na sjednici Vlade o izvršenju proračuna u prvih pola godine. Naime, prihodi su u prvih šest mjeseci iznosili 51,3 milijarde kuna, što je za 1,4 posto manje nego u istom razdoblju lani. Međutim, Dalić su ipak razveselili drugi podaci - unatoč snižavanju poreznih stopa, prihodi od poreza na dohodak su, za razliku od prošle godine, veći za 5,4 posto, prihodi od PDV-a za 1,8 posto, prihodi od poreza na dobit za 15,5 posto, dom je prihod od doprinosa bio jednak kao i lani što 'na financijski jasan način signalizira na trendove u zapošljavanju i potvrđuje oporavak zapošljavanja'.

Što se pak tiče rashoda, oni su u prvih šest mjeseci iznosili 59,9 milijardi kuna, što je 49 posto plana vladajućih. Od toga je na rashode za subvencije otpalo 3,7 milijardi kuna, što je za 200 milijuna kuna više nego prošle godine. Ministrica Dalić to je povećanje objasnila činjenicom da se u skladu s praksom u Europskoj uniji većina subvencija u poljoprivredi isplaćuje do lipnja.

Manjak u proračunu za prvih pola godine iznosio je 8,7 milijardi kuna, no to je, kako je objasnila Dalić, posljedica ukidanja kriznog poreza i zbog sezonski slabije prve polovine godine.

'S obzirom na to da se rashodi izvršavaju dinamikom koja u jednoj manjoj mjeri ide ispod plana, ovo potvrđuje da će se proračun u preostalom dijelu godine izvršavati kako je planirano i omogućiti ono što govorimo i ponavljamo tijekom cijele godine - da je ovo godina u kojoj neće biti rebalansa te da sve mjere štednje i racionalizacije koje su ugrađene u ovaj proračun omogućavaju da ćemo prvi put u ovom desetljeću imati proračun bez rebalansa', zaključila je Dalić.

'Još kada bi to netko želio i čuti', dometnula je premijerka Kosor i dodala: 'Prvi put u desetljeću proračun bez rebalansa. I to proračun u izbornoj godini i to proračun koji je donijela samo vladajuća koalicija na temelju odluke da se rashodi ne povećavaju i da se na takvu odluku donese odluka o Zakonu o fiskalnoj odgovornosti. Nastavimo dalje tim tempom. U startu je 2009. i 2010. proračun bio manji 20 posto i, i to bi netko mogao jedan put čuti.'