KRAJ MUŠKE NEPLODNOSTI

Prvi put iz umjetnih spermija stvoreni zdravi potomci!

28.02.2016 u 10:59

Bionic
Reading

Kineski znanstvenici objavili su da su po prvi put u laboratoriju iz matičnih stanica uspjeli stvoriti potpuno uspješne umjetne spermije iz kojih su se razvili zdravi miševi.

Rezultat predstavlja veliki korak u liječenju muške neplodnosti no prije nego što metoda uđe u regularnu primjenu na ljudima trebat će riješiti neka ključna sigurnosna, zakonska i etička pitanja.

U mnogim zemljama svijeta zabranjeno je korištenje umjetne sperme ili jajnih stanica za liječenje neplodnosti. Jedan dobar korak u ublažavanju ovih ograničenja bila bi tehnika u kojoj bi se umjesto matičnih stanica dobivenih iz embrija koristile stanice kože odraslih ljudi.

Više od 15 posto parova ili svaki šesti par fertilne dobi u Hrvatskoj i svijetu ima dijagnozu neplodnosti. Udio muškaraca u tom postotku kreće se između 20 i 30 posto. Jedan od ključnih uzroka muške neplodnosti je nemogućnost stanica u testisima da se pravilno dijele i stvaraju učinkovite spermije.

Prema izviješću objavljenom u časopisu Cell Stem Cell kineski je tim u svojem istraživanju iz embrionalnih matičnih stanica miševa stvorio spermatocite, stanice spermija u ranoj fazi okruglih stanica bez dugačkog pokretnog repića. Kako bi to postigli, stručnjaci su matične stanice ekstremno oprezno proveli kroz cijeli niz koraka mejoze i tako osigurali da će se spermiji pravilno razvijati.

Unatoč godinama rada na razvoju ove tehnike znanstvenici do danas nisu uspjeli isti rezultat ostvariti na ljudskim stanicama. Stvaranje umjetnih spermija i jajnih stanica za umjetnu oplodnju izuzetno je zahtjevno jer i najmanje greške u genskom materijalu mogu naškoditi ne samo djeci koja će tako nastati već i njihovom potomstvu. Kineska studija daje nade da će to uskoro biti moguće jer su u njoj stvoreni zdravi miševi koji su potom imali zdravo potomstvo.

'Ako metoda bude uspješna, moći ćemo stvarati ljudske spolne stanice. No u sadašnjoj fazi trebamo voditi računa o etici i isključiti bilo kakve moguće rizike', rekao je voditelj tima Jiahao Sha iz Laboratorija za reproduktivnu medicinu na Sveučilištu Nanjing.

Sha smatra da je ključ njihova uspjeha vrlo brižljivo izvođenje svakog koraka u procesu mejoze u kojem se stanice dijele na takav način da se njihov broj kromosoma smanji na pola. Greške u mejozi jedan su od vodećih uzroka spontanog pobačaja i problema u razvoju zametka.