NAPREDNA ŠVEDSKA

Prvi prijedlog u EU: Šest milijardi eura za klimu!

10.12.2009 u 12:42

Bionic
Reading

Uoči početka summita EU-a gdje će biti riječi i o očekivanjima konferencije o klimi u Kopenhagenu, Švedska predlaže da Europska unija duboko posegne u blagajnu i pomogne u mjerama za zaštitu klime

BRUXELLES - Kako se čuje, Švedska predlaže novčanu pomoć od šest milijardi eura za projekte zaštite klime u siromašnim zemljama od 2010. do 2012. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy već je najavio da će njegova vlada odvojiti nekoliko stotina milijuna eura, a Velika Britanija najavljuje 900 milijuna eura. Njemačka savezna vlada još je suzdržana, jer kako kažu u Berlinu, još nije jasno hoće se šefovi država i vlada obvezati pružiti pomoć i ne želi prije pregovora sama izaći sa svotom koju je spremna izdvojiti, piše Deutsche Welle.

Ispravke u ponudi Europljana

Na sastanku čelnika 27 država i vlada EU-a treba se dogovoriti o korekcijama pregovaračkih pozicija Europe koje su dogovorene još u listopadu i prilagoditi ih prijedlozima koji su stigli iz SAD-a, Kine, Brazila i Indije. No svi dosadašnji prijedlozi bitno zaostaju za planom EU-a, a to je do 2020. za 30 posto smanjiti količinu plinova koji izazivaju efekt staklenika. 'Upravo zbog toga je prerano već sada dati čvrsta obećanja', naglašavaju iz njemačkih krugova. Zato se ni o taktici pregovaranja ne govori u javnosti.

Šefovi država i vlada članica EU-a putuju na sam kraj konferencije o klimi 17. prosinca u Kopenhagen kako bi se založili za uspješan završetak. Na kraj konferencije dolazi i američki predsjednik Barack Obama.