OPORBA LIKUJE

Prve reakcije iz Sabora: Neki su prihvatili Istanbulsku s malo više batina

13.04.2018 u 12:36

Bionic
Reading

Nakon što je izglasana ratifikacija Istanbulske konvencije, a Martina Dalić dobila tijesnu podršku saborske većine, šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk kazao je kako postoje ogromne razlike unutar HDZ-a te kako za tu stranku predviđa tri moguća scenarija

'Vladajuća većina je vrlo tanka. Svi argumenti koji su izneseni za opoziv potpredsjednice Vlade Martine Dalić bili su točni jer smo dobili skoro sve glasove oporbenih zastupnika', pohvalio se Bauk.

Na pitanje kako komentira činjenicu da je 30 zastupnika bilo protiv Istanbulske konvencije, a od toga gotovo polovica iz HDZ-a, Bauk je kazao kako su razlike unutar te stranke mnogo dublje nego u ostalima.

'Hoće li ih prevladati pa nastaviti zajedno, različito ili će im se dogoditi da opet smijene predsjednika i nastave dalje. Vidjet ćemo. Vrijeme je da prestanu podilaziti krajnjoj desnici i da budu na braniku ljudskih prava, a ne da koketiraju s onima koji se zalažu za kršenje tih prava', poručio je.

<<<<Aktualne događaje iz Hrvatskog sabora pratite ovdje

Miro Bulj iz Mosta kazao je kako je glasao protiv Istanbulske konvencije i osvrnuo se na prepucavanje s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem koji je Bulja nazvao - panjem.

  • +25
Premijer Plenković u Saboru podnosi izvješća Europskog vijeća Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Nisam ja uvrijeđen, nego mene više boli to što čovjek koji upravlja državom ne odgovara na pitanje saborskih zastupnika', kazao je Bulj.

Marija Puh iz HNS-a, koja se prometnula u gorljivu zagovornicu Istanbulske konvencije, kazala je kako ovo nije njezina pobjeda, nego pobjeda svih žena. 'Ovo danas je pobjeda svih žena koje su žrtve nasilja, koje su u strahu, ovo je njihov dan i njihova pobjeda', napomenula je.

Anka Mrak Taritaš je kazala kako je ponosna jer Hrvatska ipak ide u smjeru pristojnih članica Europe. Dodala je kako su je neki zastupnici usvojili s nešto više batina.

Branimir Glavaš komentirao je činjenicu da su pripadnici njegovog saborskog kluba glasali različito. On i Darinko Kosor iz HSLS-a glasali su za Istanbulsku konvenciju, a Branko Hrg i Goran Dodig protiv.

  • +12
Sabor izglasao Istanbulsku konvenciju i povjerenje ministrici Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kaže kako će parlamentarna većina ostati stabilna i odraditi posao do kraja mandata. 'Mislim da je Hrvatska biskupska konferencija unijela u društvo političku nestabilnost iako duboko vjerujem da ćemo tu podijeljenost uspješno savladati', dodao je.

Ante Babić, saborski zastupnik HDZ-a koji je glasao protiv Konvencije, kazao je: 'Ovo nije podijelilo HDZ. Neće biti raskola. Sam predsjednik je znao da će nas nekoliko biti protiv. Ne očekujem raskol.' Na pitanje da komentira izjavu premijera koji je kazao da ga se time želi destabilizirati unutar stranke kazao je da on o tome nije čuo ništa.

Tomislav Klarić iz HDZ-a, koji je glasao za ratifikaciju, kazao je kako su se oko ovog pitanja podignule prevelike tenzije. Misli da ti prijepori neće destabilizirati Plenkovića te da je glasanje o Martini Dalić to i pokazalo.

Petar Škorić (HDZ): Ja smatram da je potvrđena demokracija unutar HDZ-a, imamo pravo na različita mišljenja. Ne želi špekulirati hoće li protivnici ratifikacije destabilizirati predsjednika stranke Plenkovića. Dodao je da nije osjetio pritiske i nagovaranja.

Nikola Grmoja (Most) smatra kako će se reperkusije glasanja o ratifikaciji Istanbulske očitovati u vladajućoj stranci.