SAMIT ČELNIKA G8

Prve dame obilaze razrušenu L'Aquilu

09.07.2009 u 17:38

Bionic
Reading

Supruge predsjednika država i vlada koji sudjeluju na summitu G8 u L'Aquili, s Michelle Obama na čelu, posjetile su u četvrtak ruševine glavnog grada pokrajine Abruzza, razorena u potresu 6. travnja kad je smrtno stradalo 299 ljudi

Dvije talijanske ministrice Mara Carfagna (ravnopravnost spolova) i Maria Stella Gelmini (obrazovanje) ugostile su skupinu od 12 supruga nakon njihova dolaska u Rim. U pratnji pripadnika sigurnosti duže su se zadržale ispred upravne zgrade u L'Aquili, velikim dijelom razorene u potresu, gdje su pozdravile vatrogasce i izmijenile nekoliko riječi s njima.

Michelle Obama tako je bila u istom obilasku kao i njezin suprug u utorak navečer u pratnji predsjednika talijanske vlade Silvija Beslusconija. U trenutku posjeta prvih dama desetak žena se okupilo u povijesnom središtu noseći na prsima natpise 'posljednje dame' prosvjedujući protiv životnih uvjeta u šatorima namijenjenima preživjelima u potresu.

Američki glumci George Clooney i Bill Murray trebali bi večeras u jednom od kampova sa šatorima u San Demetriju, 20-ak kilometara od L'Aquile, otvoriti kino u društvu sjevernoirske pacifistice Betty Williams, dobitnice Nobelove nagrade za mir 1976.