POVJERENIK EU-A U ZAGREBU

Pršut i kulen u Europi? Prvo razdvojite svinje!

03.04.2012 u 13:10

Bionic
Reading

Dacian Ciolos, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije koji boravi u Hrvatskoj, izjavio je da za povratak na europsko tržište svinjskog mesa Hrvatska treba dokazati da su uzgojne svinje razdvojene od divljih, što će osigurati da ne dođe do ponovnog prenošenja virusa svinjske kuge. Hrvatska ne smije izvoziti nijedan termički neobrađeni proizvod od svinjskog mesa osim pršuta, a i to samo ako je pršut teži od 9,5 kilograma jer ima dugo zrenje, tijekom kojeg virus ne preživljava

Povjerenik Dacian Cioloş sastao se u utorak s potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom i ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, s kojima je razgovarao o hrvatskom poštivanju preuzetih obveza i izazova Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), europskim fondovima za regionalni i ruralni razvoj.

Cioloş i Jakovina sudjelovali su na svečanosti zatvaranja dvaju projekata financiranih sredstvima EU-a koja su posljednje dvije godine pružala potporu hrvatskoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Projekti su, kako je priopćila Delegacija EU-a u Hrvatskoj, uspjeli uspostaviti sofisticiran sustav upravljanja i kontrole kojim će se od 2013. upravljati poljoprivrednim fondovima EU-a te su proveli informacijsku kampanju o ZPP-u.

Upitan kada će iz EU-a doći zeleno svjetlo za izvoz hrvatske svinjetine na europsko tržište, Cioloş je novinarima rekao da njegov kolega, povjerenik za zdravstvo i potrošačku politiku John Dalli, 'upravo radi na tome da se u najkraćem mogućem roku stvari poprave'. Uskoro će biti ispunjeni uvjeti za trgovinsku razmjenu Hrvatske s EU-om, dodao je, pojašnjavajući da su članice osjetljive na to pitanje zbog svinjske kuge koju je bilo jako teško iskorijeniti i zabrinutosti da se virus ne vrati i izazove velike gospodarske štete.


'Hrvatska mora dokazati da je iskorijenila virus svinjske kuge i da neće biti nikakvih rizika za zemlje EU-a', istaknuo je Cioloş.

Ministar Jakovina ustvrdio je da je Hrvatska još prije sedam godina prestala s cijepljenjem. 'Odradili smo maksimalno sve prema uputama koje smo dobili iz EU-a i mi ovo pitanje zapravo ne smatramo više pitanjem sigurnosti hrane, nego više trgovinskim pitanjem, možda dijelom možemo reći i blago političkim pitanjem', rekao je Jakovina. Dodao je da će proizvodi poput dalmatinskog i istarskog pršuta te slavonskog kulena obogatiti gastro ponudu na stolovima EU-a.

'Iako znamo da to nije u portfelju gospodina povjerenika, zamolili smo ga da iskoristi svoj utjecaj i s gospodinom Dallijem pruži dodatni impuls da se ovo pitanje koje je vrlo važno za RH, ne toliko ekonomski, koliko zbog potvrde svega dobroga što smo napravili po tom pitanju unazad par godina, valorizira i da dobijemo tu potvrdu i omogućimo našim proizvođačima kvalitetnih proizvoda put na europska tržišta', rekao je Jakovina.

'Ne dijelim savjete ljudima koji znaju svoj posao'

Cioloş nije htio izravno komentirati aktualnu situaciju uhrvatskoj poljoprivredi, napominjući da kao povjerenik izbjegava davati savjeteljudima koji znaju svoj posao.

'Nemojte očekivati da će vam doćiljudi iz Bruxellesa i reći vam što je najbolje i što trebate napraviti.Zahvaljujući raspravama koje se odvijaju između vlasti i samihpoljoprivrednika, zahvaljujući ZPP-u, moći ćete utvrditi što najvišetreba i koji će segmenti imati najviše koristi od ZPP-a. Sama pripremaAgencije bila je jako važna kako bi se izbjegli problemi u distribucijisredstava iz EU-a. Međutim, također je jako važno uskladitizakonodavstvo, a podrška koja dolazi od ZPP-a važna je zapoljoprivrednike i poljoprivredno-prehrambenu industriju', rekao jeCioloş.

Cioloş je odgovorio da treba dokazati da su svinje iz uzgoja razdvojene od divljih svinja jer 'to što je cijepljenje prestalo, ne znači da rizik ne postoji'. Razdvajanje će, rekao je Cioloş, osigurati da ne dođe do ponovnog prenošenja virusa. 'Osiguranje tog uvjeta pridonijet će donošenju odluke o mogućnosti Hrvatske da ponovno uđe na tržište s prodajom svinjskog mesa', zaključio je Cioloş.

Priprema je najvažnija

Jakovina je izjavio da Hrvatska ima čast sudjelovati u svojstvu promatrača u raspravi Vijeća ministara i radnih tijela Komisije o ZPP-u za razdoblje 2014-2020.

'Stječemo nova znanja i sve ono što nam je potrebno da u idućih 15 mjeseci, do samoga ulaska u EU, budemo što pripremljeniji za promjenu zakonske regulative, prilagodbu pravilima EU-a i što kvalitetnije pripreme ulaska na tržište EU-a', rekao je Jakovina.

Cilj je kvalitetno iskoristiti iskustva zemalja koje su ušle u EU u posljednja dva kruga i mnogobrojne izvore sredstava koja su na raspolaganju Hrvatskoj, kako bi hrvatski poljoprivrednici što spremniji dočekali EU.

Povjerenik Cioloş naglasio je da Hrvatska može koristiti sredstva za pripremu i primjenu ZPP-a, pri čemu je priprema osobito važna jer Hrvatska započinje s primjenom izravnih plaćanja 1. siječnja 2013, šest mjeseci uoči samog pristupanja EU. Osim toga, Hrvatska će kao aktivni promatrač i sama odlučivati o reformi ZPP-a.

'Što Hrvatska bolje definira ciljeve u pogledu ZPP-a i ruralnog razvoja, to će se sami predstavnici Hrvatske moći bolje iskazati u pripremama za ZPP', rekao je Cioloş, dodajući da ZPP donosi velike mogućnosti i tržište od više od 500 milijuna potrošača. 'To je tržište koje cijeni kvalitetu, specifične proizvode, smatram da Hrvatska upravo to može ponuditi', poručio je Cioloş.

ZPP također može financijski podržati same poljoprivrednike, a Hrvatska će imati prilike svjedočiti značajnim promjenama, poput onih koje su provedene u pojedinim članicama EU u razdoblju od četiri do pet godina nakon pristupanja. Cioloş smatra da je ZPP prilika za razvoj i transformaciju ruralnih sredina, gradova, ruralne infrastrukture, gospodarstva i same poljoprivrede. Stoga se treba dobro pripremiti kako bi se sve to moglo iskoristiti na najbolji mogući način.

'Ministar (Jakovina) i njegov tim jako motivirani da to iskoriste i vjerujem da ćemo jako dobro ubuduće surađivati. Želim naglasiti da Europska komisija pruža potporu pripremi cijelog ovog procesa', ustvrdio je Cioloş.

Jakovina je rekao da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju krucijalna institucija koja će provoditi sve mjere i aktivnosti vezane za sustav poticaja, odnosno plaćanja. 'Radimo sve na tome da je dodatno, tehnički i stručnim kapacitetima, pojačamo i napravimo sve ono što je potrebno da bi Agencija dobila akreditacije za posao koji je očekuje od 1. siječnja 2013', napomenuo je Jakovina.