BANDIERA NA RIJEČKOM TRGU

Provokacija: Živjela talijanska Rijeka

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 13.09.2009 20:41
  • Objavljeno 13.09.2009 u 19:27
TALIJANSKA PROVOKACIJA RIJEKA

TALIJANSKA PROVOKACIJA RIJEKA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Tea Cimas

S povijesnog stupa za gradsku zastavu, stendardca na Trgu riječke rezolucije u Rijeci danas je skinuta talijanska zastava koju je postavila zasad nepoznata osoba ili više njih, potvrdila je Policijska uprava primorsko-goranska

Na toj zastavi je talijanskim jezikom napisan tekst koji završava rečenicom 'Mi u Istri i Rijeci i Dalmaciji ćemo se vratiti'. Uz stendardac su pronađeni i letci na kojima s jedne strane stoji tekst na talijanskom 'Živjela talijanska Rijeka - Živjeli arditi' a s druge strane '1919-2009'.

Zastavu su skinuli i letke uklonili komunalni redari po dojavi građanina, a policija traga za počiniteljima.

Saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin u izjavi za Hinu je osudio ovaj čin zahtijevajući da policija što hitnije pronađe počinitelja.

Radin je ocijenio da je očito riječ o provokaciji i pokušaju destabilizacije inače dobrih odnosa Italije i Hrvatske i to, kako je rekao, u osjetljivom trenutku kad se Hrvatskoj otvaraju vrata Europe.

'Tko je to učinio, ne želi dobro ni Italiji ni Hrvatskoj' ustvrdio je Radin.

Tekst na zastavi može podsjećati na retoriku razdoblja neposredno pred nastanak fašizma i moguće ga je dovesti u vezu s nekim skupinama iz tog razdoblja, rekao je.

Činjenica da se ovo dogodilo u dane godišnjice D'Anunnzijeva okupiranja Rijeke može upućivati na vezu ovog čina i tih događaja pred 90 godina, naveo je Radin.

Gabriele D'Annunzio je s naoružanom skupinom legionara, zvanih arditi zauzeo Rijeku 12. rujna 1919. godine i vladao nešto dulje od godinu dana. Povjesničari su u njegovom pohodu i načinu vladanja Rijekom prepoznali elemente talijanskog fašizma koji je kao pokret uspostavljen nekoliko godina poslije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi