NEODRŽIV SUSTAV

'Provodili smo socijalno zbrinjavanje umirovljenjima'

  • Autor: A. Srzić
  • Zadnja izmjena 21.09.2010 14:56
  • Objavljeno 21.09.2010 u 13:42
tportal

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadic

HDZ je na konferenciji za novinare u Saboru, na kojoj su bili Andrija Hebrang i Branko Bačić, govorio o nužnosti izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju jer je sadašnje stanje, u kojem se gotovo izjednačio broj osiguranika i umirovljenika, neodrživo

'Doprinosi pokrivaju svega 57 posto iznosa potrebnog za isplatu mirovina. Ostatak se namiruje iz proračuna', rekao je Hebrang.

Bačić je napomenuo da se tu ne radi o mirovinskoj reformi, već o izmjeni zakona.

'Ovaj zakon je ad hoc rješenje i on je nastavak Programa gospodarskog oporavka', rekao je Bačić,  naglasivši da će biti učinjene dvije suštinske izmjene – izjednačit će se dob potrebna za odlazak u mirovinu za muškarce i žene, a iznosit će 65 godina, s prijelaznim razdobljem od 10 godina za žene, te će se penalizirati prijevremeni odlazak u mirovinu.

'Dosad je to bilo 0,15 posto mjesečne previđene mirovine, a odsad bi trebalo biti 0,34 posto mjesečnog iznosa ili 20 posto manje', rekao je Bačić.

Naglasio je da se iz proračuna za mirovine izdvaja 17 milijardi kuna godišnje, što je za tri milijarde više od ovogodišnjeg previđenog deficita.

Prema Hebrangu, disbalans broja umirovljenika i osiguranika nastao je početkom devedesetih, kada smo socijalno zbrinjavali umirovljenjem one koji su izgubili radna mjesta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi