centar za ženske studije

'Protivnici Istanbulske konvencije stvorili su kaos... Rodnu ideologiju ovdje će autobusima dovoditi u subotu!'

22.03.2018 u 14:53

Bionic
Reading

Nakon što je Vlada u četvrtak Saboru uputila prijedlog zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije Centar za ženske studije okupio je na konferenciji za medije istaknute žene iz političkog života, različitih svjetonazora i ideologija, kako bi još jednom naglasile važnost ratifikacije dokumenta koji je podigao toliku buru u javnom prostoru

Iz Centra za ženske studije sazvali su u četvrtak konferenciju za medije kako bi pozdravili Vladino jednoglasno prihvaćanje Istanbulske konvencije, uz poruku kako se nadaju da će se napokon prekinuti, kako kažu, izvrtanje činjenica i pogrešne interpretacije sadržaja dokumenta.

Istaknute žene domaće političke scene i građanskog aktivizma, posve različitih svjetonazora i ideologija, zajednički su poručile: zaštita žena, kao temeljno ljudsko pravo, mora biti ispred svih ideoloških pitanja.

'Zadnjih dana javni prostor bombardiran je ovom temom i pojavljuju se razne hipoteze koje unose nemir. Imam dojam kao da se vodi borba između onih koji su za i protiv obitelji. Važno je naglasiti da ova konvencija nije protiv obitelji, a kao demografski ugrožena zemlja svjesni smo važnosti obitelji i ne prihvaćamo ovu vrstu umjetno stvorenog prijepora', izjavila je saborska zastupnica HDZ-a Irena Petrijevčanin Vuksanović.

  • +7
Konferencija za novinare povodom ratifikacije Istanbulske konvencije Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic

Dodaje i da današnje prihvaćanje Istanbulske konvencije nije rezultat pritiska oporbe ni civilnih udruga te da je u HDZ-ovom izbornom programu jasno pisalo da je ratifikacija Konvencije jedan od ciljeva.

Zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš istaknula je kako je ratifikacija Istanbulske konvencije temeljno civilizacijsko pitanje te da je ovo jedan od ključnih trenutaka u političkom životu Hrvatske.

'Istanbulska konvencija bori se protiv nasilja nad ženama i tu je početak i kraj svake priče. Hrvatska treba odlučiti hoće li biti pristojna, uljuđena i napredna zemlja ili će biti zaostala i zatucana zemlja, u kojoj se problem nasilja ne rješava u javnom prostoru, već unutar četiri zida neke obitelji', zaključila je Mrak Taritaš.

SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac podsjetila je kako svakih 15 minuta u Hrvatskoj jedna žena biva žrtvom nasilja. Stoga je, tvrdi, ratifikacija Istanbulske konvencije nužno i zdravorazumsko rješenje.

'Ako Istanbulska konvencija pridonese snažnijoj zaštiti i prevenciji od nasilja te učini to da tih žrtava bude manje, a ako ih već ima, da im pružimo zaštitu, onda činimo pravu stvar i zaista u ovom trenutku pišemo povijest', rekla je Glasovac.

Psihologinja i sociologinja Vesna Kesić osvrnula se na rat protiv Istanbulske konvencije koji se vodi pod parolom rodne ideologije. Kako kaže, oni koji su za ratifikaciju Konvencije upravo su protiv rodne ideologije - oni su za rodnu ravnopravnost.

'Protivnici Konvencije falsificirali su sve moguće pojmove i stvorili kaos u javnosti. Rodnu ideologiju ovdje će autobusima dovoditi u subotu!', ustvrdila je Kesić, osvrćući se na prosvjed građanske inicijative 'Hrvatska protiv Istanbulske konvencije', najavljen za ovu subotu.

Podsjetimo, prema danas objavljenim rezultatima istraživanja koje je naručila Vlada, a provela agencija Ipsos Puls, samo 23 posto građana ne podržava ratifikaciju Istanbulske konvencije. S druge strane, njih 66 posto je za ratifikaciju, dok njih 11 posto nema mišljenje.

No možda je ipak najvažniji podatak da čak 86 posto građana zna da je nasilje nad ženama u Hrvatskoj značajan problem, a to je svakako jedan od najvećih uspjeha cijele ove javne rasprave oko Istanbulske konvencije.

  • +18
Vlada uputila prijedlog zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL