višemjesečna šutnja

Protiv vojnih obavještajaca iznesene su ozbiljne optužbe, o svemu je upoznat i državni vrh. Što su dosad poduzeli?

14.06.2021 u 20:14

Bionic
Reading

Već mjesecima svi šute o navodnim nezakonitim radnjama unutar vojno- obavještajnog sustava! Prijave za to pisale su se i slale u Sabor, o svemu je informiran i državni vrh, ali javnost nije doznala - što su institucije poduzele na navode da se u vojnoj agenciji krši zakon. Tragom toga i Dnevnik Nove TV tražio je, ali i dobio neke odgovore.

Prije šest mjeseci o kršenju zakona obaviješten je kabinet premijera, potvrđuju iz Vlade Dnevniku Nove TV.

'Ured predsjednika Vlade je u prosincu 2020. godine zaprimio predstavku kojom anonimni pošiljatelj ili pošiljatelji iznose navode o nezakonitostima u radu dužnosnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Navedena anonimna predstavka je dostavljena na postupanje Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Izvješće je klasificirano i njegov se sadržaj ne može objaviti niti prepričavati', priopćili su iz Vlade za Dnevnik Nove TV.

Prijavama se bavio i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, no o detaljima ne mogu govoriti jer je sve tajno. 'Nakon provjere Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost utvrđeno je da je bilo kršenja zakona i takvo je izvješće jednoglasno s Odbora upućeno predsjedniku Sabora, Vlade i Republike', kazao je Franko Vidović, član tog odbora.

U Milanovićevom uredu tek potvrđuju: znaju i za prijave i provjere! Jesu li tražili raščišćavanje ove situacije, je li i tko sankcioniran, te što su poduzeli predsjednik i premijer, koji zajednički imenuju i razrješuju i čelnog čovjeka vojne agencije - nije poznato.

Zasad nema službene potvrde ni da je šef VSOA-e tražio da se prati i prisluškuje djelatnika, jer je ukazivao na probleme, pa i kriminalne radnje unutar vojnog sustava. Iz MUP-a potvrđuju da provjeravaju prijetnje koje je prijavio bivši obavještajac, danas načelnik jedne slavonske općine.

'O svim do sada prikupljenim saznanjima izvijestili smo nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima. S navedenim odvjetništvom se provodi daljnje kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja te se poduzimaju radnje s ciljem prikupljanja dokaza relevantnih za vođenje daljnjeg postupka', rekli su iz MUP-a za Dnevnik Nove TV.