savjetnik za obranu

Optužili predsjednicu da u svom uredu ima ljude s mutnom karijerom u VSOA-i, evo kako im odgovaraju s Pantovčaka

19.12.2019 u 15:59

Bionic
Reading

Iako se nastavljaju reakcije na izjave predsjednice o korupciji u SOA-i i VSOA-i, ona sama u četvrtak nije komentirala cijeli slučaj. Na upit tportala reagirali su pak na optužbe da i u njenom uredu radi osoba koja nije imala blistavu karijeru u VSOA-i

Govoreći o korupciji u VSOA-i, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović spomenula je slučaj prevare i ime bivšeg čelnika te sigurnosno-obavještajne agencije Darka Grdića. Nije dugo trebalo čekati njegovu reakciju, odnosno reakciju njegove odvjetnice Višnje Drenški Lasan, a ona je optužila predsjednicu da blati ljude i iznosi neprovjerene podatke iz tajnog sudskog postupka.

Međutim odvjetnica je spomenula i slučaj nezakonitosti koji predsjednica navodno ignorira. 'Istodobno u svojem uredu zapošljava ljude koji su iz VSOA-e pravomoćno otpušteni zbog nezakonitosti u postupanju i radu te u tome ne vidi nikakav problem', poručila je Drenški Lasan u svom priopćenju.

Iako odvjetnica nije imenovala tu osobu, vjerojatno je aludirala na savjetnika predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinka Petenera, godinama zaposlenog u VSOA-i.

Na upit tportala iz Ureda predsjednice odgovorili su pod kojim je okolnostima Petener otišao iz VSOA-e. 'Potpuno je netočna tvrdnja da je Zrinko Petener iz VSOA-e otpušten zbog 'nezakonitosti u postupanju i radu'. Gospodin Petener u VSOA-i je radio približno 13 godina. Ni tijekom toga razdoblja, niti nakon toga protiv njega nikada nije vođen stegovni, kazneni ili bilo kakav drugi postupak zbog bilo kakvih nepravilnosti ili nezakonitosti u radu u VSOA-i, MORH-u ili Uredu predsjednice', poručuju iz Ureda predsjednice.

Petener je, kažu, tijekom rada i u VSOA-i i u MORH-u i u Uredu predsjednice prošao brojne sigurnosne provjere, temeljem kojih je dobio sve potrebne certifikate za pristup klasificiranim podacima najvišeg stupnja, a certifikate posjeduje i danas. 'Kada bi bilo točno to da je 'iz VSOA-e otpušten zbog nezakonitosti u postupanju i radu', ne bi mogao dobiti navedene certifikate', kažu na Pantovčaku.

Objašnjavaju i zašto je Petener otišao iz VSOA-e. 'Gospodin Petener prestao je raditi u VSOA-i 2014. godine zbog promjena odredbi Zakona o službi u OSRH koje nisu više predviđale mogućnost rada državnog službenika na ustrojbenom mjestu djelatne vojne osobe. S obzirom na to da je gospodin Petener bio raspoređen na takvo radno mjesto, a uzevši u obzir izmijenjene zakonske okolnosti, on je kao državni službenik stavljen na raspolaganje Vladi Republike Hrvatske. Gospodin Petener smatrao je kako su na taj način povrijeđena njegova prava iz radnog odnosa, stoga je podnio žalbu Odboru za državnu službu, koji je istu uvažio 2017. godine te poništio rješenja VSOA-e', zaključuju u odgovoru na upit tportala u Uredu predsjednice.

Podsjetimo, predsjednica je imenovala Petenera savjetnikom u proljeće ove godine, nakon što je s te pozicije krajem prošle godine otišao Vlado Galić.