KAOS U KIJEVU

Protiv policije koristili srednjovjekovni katapult

22.01.2014 u 09:38

Bionic
Reading

Prizori na ulicama glavnog grada Ukrajine prelaze iz krvoprolića u karneval, i nazad. Pritom, nažalost, dominira ono prvo

Sukobljavajući se s policijom, prosvjednici protiv vlasti predsjednika Viktora Janukoviča sinoć su na središnji kijevski trg Majdan dovukli prilično uvjerljiv katapult (ili točnije trebušet - opsadnu spravu) te njime odapinjali kamenje po policijskim položajima.

Nije to, dakle, bio samo karnevalski performans; Russia Today snimio je građane koji kao projektile koriste kamenje veličine šake. Prošlog vikenda na policiju su bacani i molotovljevi kokteli. Više od 30 ljudi je ranjeno, samo do vikenda više od 300 ih je završilo u zatvoru.

Nakon što je službeni Kijev praktički preko noći odustala od 'povijesnog' trgovinskog sporazuma s Europskom unijom i obznanila povratak ruskoj zoni utjecaja, u zemlji su izbili višemjesečni prosvjedi. Situacija se drastično pogoršala nakon što je Verhovna rada izglasala set novih zakona koji kriminaliziraju masovna okupljanja građana te otežavaju rad civilnih udruga i medija na sličan način na koji je to učinjeno u Rusiji dolaskom na vlast Vladimira Putina.

Neizvjesno je što će se dogoditi u srijedu kada stupi na snagu novi zakon po kojem će tisuće prosvjednika u Kijevu, čak i ako su mirni, biti prijestupnici.

Ukrajina se u posljednjih desetak godina pokazuje kao politički i ideološki duboko podijeljena zemlja čiji zapadni dio zagovara priključenje Europskoj uniji i oštru antirusku politiku dok je istočni dio većinski rusofon i sovjetonostalgičan.

Katapult, uzgred, nije dugo trajao: mediji prenose da ga je specijalna policija Berkut uništila ubrzo nakon što je zapucao po snagama poretka.

Snimke katapulta (trebušeta) iz kamera Russia Todayja