PREGOVORI GOTOVI ILI NE?

Protiv Čobankovića ustali i pčelari

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 24.03.2011 13:35
  • Objavljeno 24.03.2011 u 11:49
Pčelar med pčelarstvo pčele

Pčelar med pčelarstvo pčele

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Pčelari od Ministarstva poljoprivrede zahtijevaju da Nacionalni pčelarski program pošalje na odlučivanje Vladi, a u protivnom na subotnjoj skupštini odlučit će o početku uličnih prosvjeda. Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec kaže da su pčelari tekst Nacionalnog pčelarskog programa i potpore dogovoren u ponedjeljak smatrali konačnim, ali su iznenada iz Ministarstva dobili poziv na nove pregovore

Kranjec kaže da u Ministarstvu traže nove sastanke jer je dio udruga pčelara nezadovoljan i da tekst nije konačan, ali on to odbacuje. 'Imamo potporu 124 pčelarske udruge iz svih županija, održali smo preko dvadeset

savjetovanja o ovom programu i svi pčelari ga podupiru. Nećemo odustati', upozorio je Kranjec, koji će na subotnjoj skupštini pčelarima predložiti prosvjede ako Ministarstvo bude ustrajalo na novim sastancima.

Spor Ministarstva i pčelara nastao je oko programa kojim se uspostavlja novi sustav potpora pčelarstvu vrijedan 18 milijuna kuna. Za razliku od ranijeg prema kojem su se poticaji isplaćivali izravno po kilogramu meda i broju košnica, novi sustav podijeljen je na šest programa i trebao je biti usklađen s pravilima Europske unije.

Prema tekstu koji HSP smatra konačnim, pčelari bi imali pravo na potpore za suzbijanje varooze pčela, kontrolu kvalitete meda, obnavljanje pčelinjeg fonda, racionalizaciju troškova selećeg pčelarstva, tehničku pomoć pčelarstvu i primijenjena istraživanja u pčelarstvu.

Pčelari upisani u evidenciju pčelara i pčelinjaka Hrvatske poljoprivredne agencije imali bi pravo na poticaje, a za svaku mjeru raspisivali bi se natječaji.

Tekst spornog programa navodi da se broj pčelara u Hrvatskoj unazad nekoliko godina neprestano povećava – 2006. godine bilo je oko 4000 pčelara, a 2009. godine oko 7400. U isto vrijeme broj pčelinjih zajednica sa 280 tisuća narastao je na 366 tisuća.

Proizvodnja meda također je rasla – 2006. godine iznosila je 4460 tona, a 2009. godine 6410 tona, dok se veleprodajna cijena meda uglavnom kreće oko 13-14 kuna. Izuzetak je lanjska godina kada je zbog nepovoljnih vremenskih prilika zakazalo medenje glavnih kultura poput suncokreta i bagrema, a to se odrazilo na smanjenje proizvodnje i gotovo udvostručenje cijene meda u trgovinama.

U Ministarstvu poljoprivrede prije ovog nesporazuma s HPS-om izvijestili su nas da je novi sustav potpora nastao kao dio pregovora s Europskom unijom u poglavlju o poljoprivredi i da se u okviru njega očekuje sufinanciranje. 'Svaka država članica izrađuje navedeni program i predlaže mjere koje će se u programu provoditi.

Nakon što Europska komisija odobri program, sufinancira ga u visini od najviše 50 posto ukupno uloženih sredstava potrebnih za njegovu provedbu', izvijestili su nas u Ministarstvu, ali nismo dobili izjavu o mogućem prosvjedu pčelara u  subotu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi