na markovom trgu

Prosvjedovali za prava beskućnika: Klupa nije krevet, ulica nije dom!

13.02.2024 u 14:52

Bionic
Reading

S četvrtog prosvjeda za rješavanje problema beskućnika koji je u utorak pod nazivom "Klupa nije krevet, ulica nije dom" održan na Trgu sv. Marka upućeni su zahtjevi Vladi, pučkoj pravobraniteljici za ljudska prava i Gradu Zagrebu, a najvažniji je izdavanje osobne iskaznice.

Prosvjed koji je održan u organizaciji facebook inicijative "Od srce do srca za beskućnike i potrebite" i humanitarne udruge "Fajter" okupio je desetak sudionika koji su od Vlade zatražili razrješenje utvrđivanja prijave prebivališta i izdavanja osobne iskaznice.

"Hrvatska je jedina država u EU koja inzistira na mjestu prebivališta da bi se dobila osobna iskaznica", istaknuo je Mile Mrvalj, predsjednik udruge "Fajter". Objasnio je kako osobna iskaznica nije samo dokument za identifikaciju već i "život, egzistencija, dokaz da postojiš u sustavu".

Prosvjednici su od Vlade zatražili i da žurno pokrene postupke usklađivanja Zakona o socijalnoj skrbi u kojem treba redefinirati pojam beskućnika i njihova prava, a vezano uz obvezu izmjene i dopune članka 11. Zakona o prekršajima koji definira skitnju.

Traže i usklađivanje Zakona o prebivalištu i Zakona o osobnoj iskaznici s obzirom da Ustav svim građanima osigurava jednaka prava na kretanje, dom, rad... jer se u praksi događa da osoba s osobnom iskaznicom iz nekog drugog mjesta ne može ostvariti prava iz socijalne skrbi u drugom mjestu u kojem želi živjeti i trajno se nastaniti te se tretira skitnicom.

Od Vlade zahtijevaju i zbrinjavanje branitelja beskućnika kao i ostale ljude u potrebi.

  • +9
Prosvjed za prava beskućnika Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Žurno osnivanje prenoćišta, izmjestiti bolesne s ulica, zapošljavanje beskućnika

Traže i da se konačno utvrdi pravi broj beskućnika, da im se vrati dostojanstvo i ukloni stigma socijalne isključenosti. 

Prosvjednici su od Vlade zatražili i žurno osnivanje domova, centara, stambenih zajednica i prenoćišta te da se beskućnike uključi u dodjelu socijalnih stanova.

Traže i da se s ulica izmjeste bolesni beskućnici, one koji ne mogu odlučivati o sebi te da im se omoguće sistematski pregledi. 

Od zagrebačke Gradske uprave traže da do listopada otvori trajno prenoćišta s dnevnim i poludnevnim boravkom po mogućnosti na zapadnom dijelu grada kao i  rješenje za smještaj bolesnih beskućnika, posebno branitelja.

Zatražena je i reorganizacija prihvatilišta u Velikoj Kosnici tako da dio ostane prihvatilište s ograničenim trajanjem i pripremom korisnika za povratak u svijet rada, dio da se pretvori u dom za stare, nemoćne i socijalno ugrožene građane a dio u hospicij.