GRAĐANSKI NEPOSLUH

Prosvjednici zauzimaju tajlandska ministarstava

25.11.2013 u 14:07

Bionic
Reading

Oko tisuću oporbenih prosvjednika koji traže odlazak vlade, upalo je u ponedjeljak u zgradu ministarstva financija u Bangkoku a njihovi vođe pozivaju na zauzimanje 'svih ministarstava', javlja agencija France Presse

Prosvjednici su ušli u zgradu, ali nisu činili štetu, javlja novinarka te agencije. Mahali su državnim zastavama kroz prozore, rekao je fotograf iste agencije.

'Ovo je zadnja faza građanskog neposluha. Ako državni službenici ne prekinu posao, sutra ćemo zauzeti sva ministarstva', rekao je Suthep Thaugsuban, čelnik Demokratske stranke, najveće oporbene stranke, obraćajući se mnoštvu.

Želimo 'pokazati da sustav Thaksinovih nije ovlašten voditi zemlju', dodao je Southep te sam ušao u zgradu ministarstva financija.

Desetci tisuća prosvjednika izašli su u ponedjeljak na ulice tajlandske prijestolnice tražeći odlazak premijerke Yingluck Shinawatre, sestre bivšeg premijera u egzilu Thaksina Shinawatre, što su prvi ulični prosvjedi nakon krize iz 2010.

Po podatcima policije, više od 30.000 prosvjednika uputilo se u povorci prema desetak mjesta u gradu, među kojima i prema zgradama policije, vojske i televizije.