NASILJE NAD DJECOM

Prosvjednici ispred Goljaka tražili otkaze

18.04.2016 u 16:08

Bionic
Reading

Ispred zagrebačke Specijalne bolnice za zaštitu djece s motoričkim smetnjama Goljak u ponedjeljak je prosvjedovalo desetak građana sa zahtjevom da se spriječi nasilje nad djecom, za koje smatraju da se provodi u toj bolnici, i daju otkazi odgovornima

Specijalnu bolnicu Goljak zadnjih mjesec dana potresa afera zbog javnog svjedočenja majke Dijane Sajko o zlostavljanju djece s posebnim potrebama u toj bolnici, a okupljanje je pokrenuto putem Facebooka nakon što je policija izvijestila da tijekom kriminalističkog istraživanja nisu utvrđeni elementi kaznenog djela.

Inicijator "Prosvjeda protiv nasilničkog i nehumanog ponašanja osoblja bolnice Goljak" Božo Borić rekao je novinarima da traže otkaz odgovornih za nasilje koje se, tvrdi, na Goljaku događa godinama te postavljanje video-nadzora u bolnicu.

Borić je rekao i kako sumnja u vjerodostojnost policijske istrage jer "ima svjedočanstva majki djece koja su bila maltretirana".

"Ne vjerujem da bi netko mogao izmisliti takvu priču", rekao je Borić koji sam "nije vidio ništa".

Tako ni Borić ni bilo tko od okupljenih nije rekao da je osobno imao loših iskustava s Goljakom, a Dijana Sajko, koja nije bila na današnjem prosvjedu, ostala je jedina majka koja je takvo što javno posvjedočila.

Okupljeni građani rekli su novinarima da su došli pružiti podršku roditeljima čija su djeca zlostavljana na Goljaku, a u čiju vjerodostojnost iskaza ne sumnjaju.

Jedan od njih Goran Karas rekao je da se odazvao na prosvjed "zbog odnosa dijela institucija prema djeci s posebnim potrebama".

"Ne znam kako se na Goljaku odnose prema djeci, ali znam kako se odnose u drugim institucijama koje se skrbe za djecu s poteškoćama u razvoju i invaliditetom", rekao je Karas koji, na novinarski upit, nije htio odgovoriti o kojim je konkretno institucijama riječ.

Trenutačno izvide o događanjima na Goljaku provodi Općinsko državno odvjetništvo za mladež u Zagrebu, kojemu je policija proslijedila saznanja prikupljena u istrazi.

Ravnateljica bolnice Katarina Bošnjak Nađ nije htjela dati službenu izjavu za medije. Objavit će je, kaže, kada dobije službeno izvješće o rezultatima kriminalističkog izvida od policije i od Držanog odvjetništva.

I na zahtjev prosvjednika da se da otkaz medicinskoj sestri koju je Dijana Sajko optužila za zlostavljanje djece, ravnateljica odgovara da će odluku o postupanju prema njoj donijeti nakon što dobije službena izvješća od policije i DORH-a te procjenu radne sposobnosti prozvane djelatnice.