'HOĆEMO RADITI I OD RADA ŽIVJETI'

Prosvjednici i sindikalisti na grahu u Maksimiru

01.05.2009 u 10:44

Bionic
Reading

Na središnjem obilježavanju 1. svibnja - Međunarodnog praznika rada, u zagrebačkom parku Maksimiru predstavnici studenata, radnika, nezaposlenih i umirovljenika upozorili su na sve teži položaj najugroženijih slojeva društva, dok su okupljeni uputili gromke zvižduke političarima i poslodavcima

Ove se godine tisućama građana na velikoj maksimirskoj livadi nisu obratili čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske, koji su organizirali prosvjednu sindikalnu povorku od Jelačićeva trga do Maksimira, već su govorili anonimni ljudi koji, po riječima sindikalaca, predstavljaju 'žalosni presjek hrvatskog društva'

Tako je radnik zaprešićkog Inkera rekao da su u njegovom poduzeću plaće oko 2000 kuna ispod državnog prosjeka, a radnici su morali prihvatiti 'sramotnu ponudu poslodavca' da idu tri mjeseca kući na čekanje, uz primanje polovice plaće, samo kako bi sačuvali radna mjesta.

'Ovo više nije ni banana-država nego kikiriki-država, jer ćemo uskoro raditi za kikiriki', kazao je ogorčeno te uputio poruku državnim dužnosnicima koji su 'svojim odlukama stvorili radničku i građansku sirotinju' da 'počnu raditi u interesu radnika ili neka odstupe'.

Predstavnici studenata s Filozofskog fakulteta, koji još uvijek blokiraju nastavu tražeći besplatno školovanje, poručili su da će se zajedno sa sindikatima boriti za socijalnu pravdu, jednakost i prava zajamčena Ustavom te zaključili da studenti i radnici vode 'jednu borbu'.

Osim poslodavaca, koji su proglašeni 'najvećim protivnicima radničkih prava u Hrvatskoj', svoju porciju negodovanja dobile su i pravosudne vlasti koje, po mišljenju sindikalaca, rade u korist poslodavaca. Predstavnica radnika sinjske Dalmatinke Nove Iva Radonja tako je ustvrdila da kaznene prijave protiv vlasnika tvornice, talijanske braće Ladini, 'već godinu dana leže u ladici Državnog odvjetništva', a prijave koje Ladinijevi podnesu protiv sindikata rješavaju se roku tjedan dana.

Ladinijevi imaju nekoga u Državnom odvjetništvu, a i državni vrh je na njihovoj strani jer od 2003. nekažnjeno provode mobbing nad svojim radnicima, ustvrdila je Radonja. Predstavnica Udruge mobbing istaknula je pak kako je ostala bez posla zbog toga što je zatrudnjela, a sada već 5,5 godina traži pravdu na sudu, te optužila sudove da su 'spori, aljkavi i pomažu poslodavcima koji krše radnička prava'.

Glavna tajnica Sindikata umirovljenika Hrvatske Zlata Toplak naglasila je kako se njezin sindikat bori protiv toga da umirovljenik s punim radnim stažom prima 1.900 kuna mirovine. Sborski zastupnici, koji primaju povlaštene mirovine, zaboravili su kako je tim umirovljenicima, pa bi im trebalo dati mirovinu od 1.900 kuna barem jedan mjesec, možda bi nas onda bolje razumjeli, kazala je Toplak.

Nakon govora sindikalci su se razišli s pozornice na velikoj maksimirskoj livadi, a nastavljen je zabavni program u organizaciji zagrebačkog Gradskog poglavarstva. a štandovima je podijeljeno 65.000 porcija tradicionalnog prvosvibanjskog graha koji su, uz Gradsko poglavarstvo, dijelom osigurali Hrvatska vojska i sindikati.
Sindikalci ove godine nisu u Maksimir zvali političare jer im nisu željeli pružiti mogućnost da obilježavanje Praznika rada iskoriste za predizbornu kampanju.

No, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 'zaobišao' je tu sindikalnu odluku tako što je, zajedno sa članovima svojeg Poglavarstva, dijelio porcije graha okupljenim građanima, a na ulazu u park postavio je dva kombija oblijepljena predizbornim porukama iz kojih su njegovi aktivisti dijelili građanima reklamne majice i karanfile